„Když bude situace takto pokračoval, lidé nebudou mít už nic jiného než vyjádřit protest,“ sdělil jeden z protestujících na Václavském náměstí. (8. října 2022) | foto: Tereza Vlčková, iDNES.cz

Co nás přivedlo? Ceny, nejistota, zdražování a důchod, říkají demonstranti

  • 188
Odboráři čekají na sobotní demonstraci asi padesát tisíc lidí na Václavském náměstí. S každým z nich se ale pojí konkrétní příběh, konkrétní motivace, která každého z účastníků demonstrovat do centra Prahy dovedla. Redakce iDNES.cz s několika účastníky ještě před začátkem protestu mluvila.

Jan z DOSIA Dát 70 tisíc za elektriku na baráčku? To není možný

Pan Jan z Prahy (na úvodní fotografii článku) je členem odborového svazu DOSIA, tedy zaměstnanců v dopravě, silničního hospodářství a autoopravárenství. „Drahota se dotýká úplně všech. Nejen drahota, ale i ta nejistota, co bude příští rok,“ popisuje v rozhovoru pro iDNES.cz motivaci, která jej přivedla na Václavské náměstí.

Ze svého svazu očekává účast dvou až tří stovek lidí. „Máme garáže po Praze, kam dorazí autobusy a lidi pak dojdou sem na Václavské náměstí,“ vysvětluje.

Situace s cenami je podle něj příliš dynamická. „Někteří lidi, kteří jsou zaměstnanci a mají mzdu pod úrovní průměru, z ní nemusí vůbec vyjít. Zvlášť když mají rodinu,“ nelíbí se mu na současné situaci.

Pokud bude současná situace pokračovat i příští rok, budou podle něj pokračovat i protesty. „Lidi už nebudou mít co dělat než jít vyjádřit svůj protest. Jen sedět doma to nestačí,“ upozorňuje.

Lenka z NOSPPP Chystali jsme se od jara

Paní Lenka ze svazu potravinářů je se současnou situací a reakcí vlády nespokojená, a proto přišla demonstrovat. (8. října 2022)

Paní Lenka pracuje v potravinářství, proto je členkou Nezávislého odborového svazu pracovníků potravinářského průmyslu. „Účast na demonstraci jsme začali chystat už od jara, ono to trvá. Těžko odhadnout, kolik lidí celkem dorazí,“ říká.

„Krize se dotýká každého, zdražování cítíme všichni z nás. Jsme tu proto, aby to nebylo ještě horší, než to už nyní je,“ popisuje důvody příjezdu.

„Jsme tu proto, aby to nebylo ještě horší, než to je. Určitě se nám současný stav nelíbí. Vláda měla konat něco kolem cen obecně, nejen energií,“ myslí si Lenka.

Jiří Duben z NOSPPP Protesty budou klidné

Jiří Duben je podobně jako paní Lenka členem potravinářských odborů. „Dali jsme echo lidem, aby nás přišlo co nejvíce. Ale někdo nemůže. Dneska to ale bude klidné, nedojde k žádné provokaci,“ popisuje svou představu o protestu.

„Chceme ukázat, že máme zájem na řešení. Nejde jenom o zaměstnance, ale i o firmy. Vláda sice mluví o zastropování cen lidem, což není nic moc, ale na firmy vůbec nemyslí. Bude jenom hůř,“ líčí.

„Už se mě to dotklo. Jsou vyšší zálohy, jsou dražší potraviny. Benzin a nafta jsou jako na houpačce, přitom jejich ceny jsou nižší, než když začaly problémy. Někdo se tu na nich pakuje, nějaké firmy nebo organizace,“ vadí Dubnovi.

„Pokud to bude nutný, přitvrdíme. Spousta lidí si neuvědomuje, kam to ještě povede. Lidi se zřejmě ještě mají moc dobře,“ neskrývá své odhodlání.

Důchodce František Sháním si práci

Údržbář v důchodu František a jeho manželka, bývalá zdravotní sestra, dorazili na demonstraci z Rokycan. (8. října 2022)

Celý život pracoval František z Rokycan jako údržbář. Nyní je společně se svojí manželkou, bývalou zdravotnicí, v důchodu. „Přijelo nás nějakých dvacet, jeli jsme vlakem, kterej byl úplně plnej. Vstávali jsme v šest, ale jsme plní energie,“ popisuje svou cestu do Prahy.

Spolu s manželkou mají nyní problémy zaplatit vše, co musí. „Dotýká se nás to strašně. Vemte si jenom potraviny...“ popisuje problémy. „Jídlo, elektrika, plyn. Nakupujeme teď ve slevě a bereme toho menší množství,“ doplňuje jej manželka.

„Dřív jsme měli levnější i dráhu, to všechno ale šlo nahoru. Celej život jsme pracovali. Teďka sháníme práci, abychom nějak vyšli. To pro nás jako důchodce nejde utáhnout,“ vysvětluje svou situaci.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video