Vítězslav Kumpera před zámkem v Kolodějích

Vítězslav Kumpera před zámkem v Kolodějích | foto: Michal Sváček, MF DNES

Dědici kolodějského zámku patří i další objekty, potvrdil soud

  • 8
Radnice pražské místní části Koloděje musí vrátit Vítězslavu Kumperovi zámeckou jízdárnu a pozemky v blízkosti zdejšího barokního zámku. Pražský městský soud totiž potvrdil únorový verdikt Obvodního soudu v Praze 9, který restituentovi nemovitosti přiřkl.

Minulý týden odvolací senát Kumperovi definitivně přiřkl také samotnou budovu zámku, o niž vedl spor s vládou. Podle soudů byly při zabavování zámku a okolních nemovitostí zneužity dekrety tehdejšího prezidenta republiky Edvarda Beneše.

Stát zabavil zámek a další budovy v roce 1948 Antonínu Kumperovi. Vítězslav Kumpera, jeho vnuk, po roce 1989 přesvědčil úřady, že poválečné vyvlastnění bylo protiprávní. Právníci státu ale předběžnou žalobou dosáhli loni v březnu "zmrazení" vydaného majetku.

. Historie zámku v Kolodějích ve 20. století

Zámek byl v majetku rodu Lichtenštejnů od 18. století do roku 1919, kdy ho zkonfiskoval československý stát. Za první republiky sloužil jako letní sídlo prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V roce 1937 ho koupil inženýr Antonín Kumpera, ředitel továrny Walter.

V roce 1947 objekt převzalo ministerstvo vnitra a zřídilo tu školu Sboru národní bezpečnosti, o rok později stát zámek oficiálně zabavil.

V 50. letech si v podzemních prostorách zřídila StB vězení. Od roku 1955 zámek využívá vláda ke slavnostním účelům a důležitým jednáním.

Antonín Kumpera opustil Československo a až do své smrti žil v Brazílii. Jeho vnuk Vítězslav se v současné době soudí také o budovy v Praze 5 na Smíchově, údajně už získal některé nemovitosti v centru hlavního města.

zdroj: ČTK

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video