logo týmu Kobra

logo týmu Kobra | foto: tým Kobra / iDNES.cz

Kobra navrhla obžalovat pět lidí z krácení daní, škoda je půl miliardy

  • 20
Policejní tým Daňová Kobra navrhl obžalovat pět lidí z krácení daní, kteří podle vyšetřovatelů způsobili škodu 500 milionů korun. Všichni obvinění jsou ze Slovenska a hrozí jim až deset let vězení. Podle kriminalistů krátili DPH při obchodech s drahými kovy. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Podle policie obvinění mezi lety 2010 a 2012 nakupovali na Slovensku drahé kovy prostřednictvím účelově zřízených korporací a následně je prodávali v České republice. Za to měli platit DPH až při prodeji zboží. Místo zaplacení daní však do přiznání podle kriminalistů úmyslně uváděli nepravdivé informace o fiktivních nákupech zboží v Česku v téměř stejných hodnotách, jako byly hodnoty prodaného materiálu.

Případ s krycím názvem Zlomky byl podle plukovníka Jaroslava Ibeheje poměrně komplikovaný hlavně tím, že všichni obvinění jsou občané Slovenské republiky. Velká část trestního řízení proto musela probíhat na Slovensku.

„Uvedeným způsobem měli snížit svoji daňovou povinnost z částek v řádu milionů, až desítek milionů, na částky v řádech tisíců korun,“ uvedl Ibehej. Všech pět obviněných je stíháno na svobodě.

Tým Daňové Kobry, který tvoří policisté, celníci a specialisté finanční správy, funguje od poloviny roku 2014 a zaměřuje se na boj proti velkým daňovým únikům. Tým ohlásil, že v loňském roce zabránil úniku více než 1,4 miliardy korun ze státního rozpočtu. V roce 2016 bylo uchráněno přes 3,3 miliardy korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video