Celníci pokutují za dálniční známky. Neplatičům zabavují registrační značky

  • 209
Pražská celní správa od začátku roku rozdala už přes osm set pokut kvůli nezakoupeným dálničním známkám. Dohromady na pokutách vybrala už přes milion korun. Nově také spolupracuje s Policií České republiky, může tak řidičům za prohřešky na silnicích dát botičku nebo sebrat státní poznávací značku.

„Zaměřujeme se, zda mají řidiči řádně koupené dálniční známky. Od začátku roku jsme zjistili 815 nedoplatků na pozemních komunikacích, byla za ně vybraná částka 1,5 milionu korun,“ informovala mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Celní správa má novou kompetenci. Spolupracuje s Policií České republiky. Pokud zjistí při kontrolách, že je řidič pokutován za prohřešky v dopravě (špatné parkování či jízda na červenou), může mu v případě nezaplacení na místě nasadit botičku nebo odebrat SPZ. „Dnes jsme jich odebrali deset,“ sdělila Kurková.

Na videu celníci hlídají u vjezdu do Komořanského tunelu. V mobilní kanceláři hlídají systém mýtné brány. Pokud auto nemá dálniční známku, oznámí to vysílačkou kolegům, kteří si řidiče odchytí.

„Pokud je řidič slušný, můžeme občas přimhouřit oko. Jinak jsme ale nekompromisní,“ uvedla mluvčí. Dodala také, že kontroly jen tak neopadnou. „V terénu jsme opravdu každý den,“ řekla.

Téměř milionu řidičů končí platnost dálniční známky. Začíná prodejní špička

Přelom ledna a února je obdobím největší špičky prodeje dálničních známek. Jen poslední lednový den vypršela platnost viněty přes 927 tisícům řidičů.

Elektronické známky loni nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Ceny známek zůstaly proti loňsku stejné, roční stojí 1 500 korun, 30denní 440 korun a desetidenní 310 korun.

Ministr dopravy Martin Kupka v minulých dnech připustil, že by se ceny dálničních známek mohly v následujících letech změnit. Řidiči zatím od předloňského prosince nakoupili přes sedm milionů známek za více než 6,6 miliardy korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video