Provázení Prahou organizované agenturou CzechTourism

Provázení Prahou organizované agenturou CzechTourism | foto: Profimedia.cz

Deset lidí začala kvůli korupci v agentuře CzechTourism stíhat policie

  • 4
Policisté začali stíhat deset lidí kvůli zakázkám národní agentury CzechTourism. Ty měly hodnotu zhruba 27,3 milionu korun. Devět lidí je obviněno z podplácení, jeden z bývalých manažerů pak čelí obvinění z manipulací s tendry. Informaci potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Jedním z obviněných je bývalý čelný představitel jednoho z odborů CzechTourism. Tento muž byl obviněn ze zločinu „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“, přečinu „porušení povinnosti při správě cizího majetku“, přečinu „poškození cizích práv“ a zvlášť závažného zločinu „přijetí úplatku“,“ informoval Ibehej.

Podle serveru SeznamZprávy by obviněným manažerem měl být Aleš Pangác. Ten obvinění potvrdil, více ho však komentovat nechce. 

Policie obvinila exmanažera CzechTourismu, prověřují i zapojení ministryně

Dalších devět lidí bylo obviněného ze zločinu podplacení. Trestní stíhání všech lidí je vedeno na svobodě. Policie vyšetřuje zakázky v celkové výši 27,3 milionu korun, celková výše úplatků je 3,5 milionu.

Kvůli zadávání zakázek v oblasti turismu byla prověřována i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ta měla agenturu CzechTourism na starosti jako náměstkyně. Zda se stíhání týká také jí však Dostálová serveru iROZHLAS.cz nepotvrdila.  „Se mnou od policie nikdo od té doby nemluvil. Jen mi vrátili počítač. Informace mám pouze z médií,“ uvedla. 

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zajišťovali důkazy v této kauze ve druhé polovině loňského listopadu. Byli například v sídle ministerstva pro místní rozvoj, v sídle CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Služební počítač odnesli také z bytu ministryně. 

V soudním příkazu k domovní prohlídce u Dostálové, který již dříve citovala Česká televize, stálo, že ministryně rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o výdajích CzechTourismu ve prospěch vyvolených lidí zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup. Dostálová tehdy prohlásila, že se cítí absolutně nevinná, nepochybila, všechno může zdokumentovat a plně spolupracuje s policií.

Podle agentury šlo o pochybení jednotlivce. Média již dříve uváděla, že jde o bývalého ředitele odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleše Pangráce, který byl odvolán kvůli výsledkům auditu. Z toho vyplynulo, že agentura CzechTourism uzavřela 48 problematických smluv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video