Osud Čunka má v rukou Vesecká.

Osud Čunka má v rukou Vesecká. | foto: Dan Materna, MF DNES

Čunkův zachránce musí doplnit důkazy

  • 166
Jihlavský žalobce Arif Salichov rozhodl nezákonně, když zastavil trestní stíhání vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka. Přesto to bude s největší pravděpodobností znovu on, kdo se bude Čunkovou korupční kauzou zabývat. Nebude však už mít volnou ruku.

MF DNES už v sobotu informovala o tom, že Zdeněk Dostál z Nejvyššího státního zastupitelství, který postup Salichova prověřoval, dospěl k závěru, že zastavení Čunkova stíhání bylo nezákonné. (více zde) Pokud se nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká s jeho závěry ztotožní, vrátí se případ do Jihlavy.

Kauza Jiří Čunek

Bude Čunka posuzovat stejný žalobce?
"Ano, pravděpodobně by to dostal ten samý žalobce. Ale musel by poslechnout pokyn nadřízeného státního zastupitelství," vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Co přesně Dostál Salichovovi vytýká, zatím není známo. Dostál nechce o svých závěrech mluvit. Osud Čunka má nyní opět v rukou Vesecká, která může, ale nemusí vycházet z Dostálovy zprávy. Jenže ta už od pátku mlčí.

"Když to paní Vesecká vrátí do Jihlavy, pak tamní žalobce dostane přesné pokyny, co s tím má dělat. Pravděpodobně mu nařídí, aby doplnil ty a ty důkazy nebo nechal udělat další znalecké posudky o důvěryhodnosti hlavní svědkyně," odhaduje specialista na trestní právo, advokát Josef Lžičař.

Není však absurdní svěřit ostře sledovanou kauzu znovu do ruky muži, který už jednou selhal? "Samotný fakt, že to rozhodnutí je nezákonné, neznamená, že by to ten samý žalobce nemohl dělat. Měl by se ale držet právního názoru vyššího zastupitelství," říká Lžičař.

Kauza, kvůli které hrozil pád vlády
Policie Čunka na počátku letošního roku obvinila, že v roce 2002 ještě jako starosta Vsetína převzal půlmilionový úplatek. Obvinění stálo na výpovědi Čunkovy tehdejší sekretářky Marcely Urbanové, která tvrdí, že se jí starosta penězi přímo pochlubil.

Na vyšetřování původně dohlížel olomoucký státní zástupce Radim Obst. Když se letos na jaře blížil k rozhodnutí, zda politika zažaluje, Vesecká mu případ sebrala a předala ho do Jihlavy Salichovovi. Ten po dvou měsících rozhodl, že je Čunek nevinný. Možná tím zabránil rozpadu vlády.

Premiér Mirek Topolánek totiž slíbil, že Čunka odvolá, bude-li obžalován. Část lidovců však pohrozila, že v takovém případě rozbijí vládní koalici. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nechtěl zprávu o nezákonném postupu Salichova komentovat.

Ale pověřil Veseckou, aby zjistila, zda a případně jakými cestami z jejího úřadu unikly informace týkající se kauzy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video