ilustrační snímek | foto: AP

Česko má šest obětí koronaviru, zesnulí měli i jiné potíže. Nakaženo je 1 654 lidí

  • 2171
Počet obětí koronaviru v Česku dosáhl čísla šest, nakaženo je aktuálně 1 654 lidí. Zemřeli tři muži, kteří měli přidružené zdravotní potíže. Pacientovi pražské Nemocnice Na Bulovce bylo 83 let. Osmaosmdesátiletý muž ze Středočeského kraje pak byl v domácím léčení. Pacientovi z Thomayerovy nemocnice, umístěnému na oddělení následné péče, bylo 75 let.

V Česku je k středečnímu večeru evidováno 1 654 případů nákazy koronavirem. Oficiálně se z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem vyléčilo zatím deset nakažených. Testy byly provedeny u 22 600 lidí.  Dosud zemřelo šest lidí, jen během středy tři.

„Dnes (ve středu) po šesté hodině ranní zemřel ve věku 83 let v Nemocnici Na Bulovce pacient z Prahy, u kterého byl 21. března potvrzen COVID-19,“ uvedla nejprve Nemocnice Na Bulovce, pro kterou jde již o druhého mrtvého s koronavirem.

Koronavirus v Česku

Nemocnice dodala, že pacient měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže související s vysokým věkem.

Druhá dnešní oběť, 88letý muž ze Středočeského kraje, byla v domácím léčení.

„Novým koronavirem se nakazil v rodině a trpěl chronickým onemocněním,“ řekla mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová s tím, žen muž byl z Kladenska.

Další pacient nakažený koronavirem zemřel ve středu odpoledne v Thomayerově nemocnici v Praze. Bylo mu 75 let. „Hospitalizovali jsme jej na oddělení následné péče, měl několik chronických nemocí včetně pokročilého srdeční selhání,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

V úterý zemřeli dva lidé s koronavirem - muž a žena. Jednasedmdesátiletá žena byla hospitalizována od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Pacientka trpěla podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha chronickou obstrukční plicní nemocí a také dalšími chronickými chorobami. Kvůli tomu nejprve nebylo zřejmé, že byla nakažena koronavirem.

Předtím ve stejný den zemřel pětačtyřicetiletý muž, který ležel v nemocnici v Havířově. Tamější nemocnice přijala pacienta od záchranné služby 18. března. Pro jeho záchranu udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem tak jeho smrt uspíšila.

První evidovanou obětí s koronavirem je 95letý muž, který byl rovněž v Nemocnici Na Bulovce. Neležel na jednotce intenzivní péče a měl jiná přidružená onemocnění. Zemřel v neděli 22. března. „Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem, než na koronavirus,“ komentoval v této souvislosti náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video