Úleva pro ČSSD. Nejvyšší soud jí dal šanci ve sporu s Altnerem o stamiliony

  • 771
Sociální demokracie se může radovat. Nejvyšší soud zveřejnil rozhodnutí, jímž vrátil na začátek spor s dědici právníka Zdeňka Altnera o stamiliony korun. Altner pomohl sociální demokracii získat zpět její sídlo, Lidový dům v centru Prahy. Soud zdůraznil, že jedinou podmínkou pro vznik nároku na odměnu je advokátem řádně vykonaná činnost.

Podle rozsudku, který zveřejnil na svých stránkách Nejvyšší soud, ale nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby Altnerovi dostatečně určité. Není ani jasné, jaké konkrétní právní služby právník pro stranu udělal. Ve sporu ČSSD s Altnerovými dědici bude od samotného počátku rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.

„Nás těší, že soud dal ČSSD za pravdu, podrobnější komentář poskytneme po prostudování rozsudku a poradě s právníky,“ reagoval na rozsudek předseda ČSSD Jan Hamáček.

Altner dostal 50 milionů, jeho věřitelé 18 milionů

Později Hamáček dodal, že Altnerovi a jeho dědicům strana dosud vyplatila téměř 70 milionů korun a že pro pro sociální demokracii z rozsudku Nejvyššího soudu plyne, že nic nedluží a exekuce jí tudíž nehrozí. 50 milionů vyplatil sociální demokraté přímo Altnerovi jako odměnu za právní služby. Dalších 18 milionů zaplatili v průběhu soudního sporu věřitelům právníka.

„Rozhodnutím Nejvyššího soudu ČR spravedlnost ustoupila formalismu, kterého využívá dlužník, který devatenáct let neplní smlouvu, dehonestoval našeho tátu jako svého věřitele, ale miliardový majetek, který mu táta zajistil, si užívá a inkasuje z něj příjmy,“ uvedli ve vyjádření pro ČTK Altnerovi potomci Patrik a Veronika. Rozhodnutí je podle nich i v rozporu s ustálenou judikaturou.

Advokát Václav Veselý, který zastupoval Altnera a nyní radí i jeho potomkům, uvedl, že rozsudek nečetl, proto o něm nechce spekulovat. „Sejdeme se s rodinou a domluvíme se na dalším postupu,“ dodal Veselý. „Je to asi nejdelší proces v historii České republiky,“ podotkl.

Místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý řekl, že by nyní podle jeho názoru mohla ČSSD jednat s Altnerovými dědici o smíru, kdyby to navrhli.

Pod stůl padl rozsudek, aby ČSSD právníkovi platila 338 milionů

Podle původního rozhodnutí Městského soudu v Praze z března 2016 měla sociální demokracie Altnerovi, respektive jeho dědicům, protože právník mezitím zemřel, zaplatit téměř 338 milionů korun za jeho služby. ČSSD ale neuznala výši částky, kterou měla zaplatit a která podle Městského soudu narostla kvůli penále.

Proti pravomocnému rozsudku podala strana dovolání k Nejvyššímu soudu. Pro případ, kdyby neuspěla, uzavřela strana již dříve s bankou Fio smlouvu o úvěru ve výši 338 milionů korun.

31. března 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video