ČSSD: Stoiber mluvil jako nacisté

  • 588
Poslanci ČSSD požádali lidoveckého ministra zahraničí Svobodu, aby adekvátně zareagoval na výroky bavorského premiéra Stoibera. Jeho slova o Edvardu Benešovi a poválečných dekretech přirovnali ke slovním útokům z dob nacistického Německa. Svoboda ale reagovat nehodlá.

"Poslanecký klub ČSSD odmítá tón a slova předsedy CSU, zemského premiéra Edmunda Stoibera, které vyslovil na adresu Československé republiky, České republiky, jejích současných i minulých představitelů ve svém vystoupení v Augsburgu," sdělila iDNES Lucie Balounová z tiskového oddělení ČSSD.

Poslanecký klub to označil za hrubé útoky na adresu Československa a prezidenta Beneše.

"Stejně hrubé útoky jsme slýchávali z úst představitelů nacistického Německa. Taková vyjádření jsou pro nás nepřijatelná, jsou v rozporu s česko-německou deklarací z roku 1997, která významně přispívá k dobrým česko-německým vztahům," stojí v usnesení, které schválili poslanci ČSSD.

Klub ČSSD požádal ministra zahraničí Svobodu, aby na Stoiberova vyjádření adekvátně reagoval. Svoboda to však neudělá. "Partnerem ministra zahraničí je v duchu uzavřené česko-německé deklarace německá vláda a ministr zahraničí," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Dodal, že ministerstvo považuje česko-německé vztahy za naprosto bezproblémové.

Stoiber na víkendových Sudetoněmeckých dnech mimo jiné znovu kritizoval takzvané Benešovy dekrety a vyzval Česko k dialogu se sudetskými Němci.

CO TAKÉ ŘEKL STOIBER

Vyhnání Němců, vyhnání sudetských Němců bylo a před dějinami zůstane zločinem proti lidskosti, velkým bezprávím.
 
V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších etnických čistek dvacátého století.
 
Existuje česko-německá deklarace z roku 1993, která vyzývá k dobrému sousedství. Patří ale k dobrému sousedství, že český parlament v roce 2002 potvrdil Benešovy dekrety? Já říkám, že ne!
 
Pořád budu otevřeně říkat, že takové dekrety nepatří do dnešní společné Evropy. Nejlepší by bylo je závazně zrušit.

"Je to pokus o provokaci, když se na Svatodušní pondělí bude odhalovat Benešovi pomník. A budu litovat, když se tam objeví český premiér, protože to bude prohřešek proti dobrému sousedství," prohlásil v neděli Stoiber, tradiční zastánce sudetských Němců. - více zde

"Ze strany české politiky zatím nedošlo k žádnému gestu vůči odsunutým sudetským Němcům. Jsem si vědom, že po šedesáti letech nejde v první řadě o materiální, nýbrž o morální otázky," řekl také bavorský premiér.

Stoibera neposlechl nikdo
Odpovědí mu ale byla na pondělní slavnosti před Černínským palácem účast kompletní politické špičky: kromě premiéra Paroubka přišel šéf Sněmovny Zaorálek, ministr zahraničí Svoboda, lídr ODS Topolánek či místopředseda Senátu Liška.

Maďarská vláda pohoršení chápe

Maďarská vláda podle svého mluvčího chápe a sdílí pohoršení, které u mnoha Maďarů vyvolalo pondělní odhalení sochy Edvarda Beneše, protože Česká republika se doposud nedistancovala od zásady kolektivní viny. Mluvčí László Boglár to uvedl na tiskové konferenci v Budapešti. Oficiální protest ale maďarská vláda nezformulovala.

"Vláda konstatuje, že připomínání událostí z období po druhé světové válce, které byly založeny na logice kolektivní viny, vzbuzuje pochopitelně pocit křivdy, a to jak v řadách Maďarů doma, tak i za hranicemi," řekl Boglár. "Historie Benešových dekretů nás upozorňuje na to, že zásada kolektivní viny je neslučitelná s evropskými zásadami, jimiž se řídí Česko i Maďarsko."

Podle něj je pochopitelné, že odhalení Benešovy sochy v Praze je citlivě vnímáno, protože dosud nedošlo ke kulturnímu a evropskému řešení této otázky. "Přestože se jedná o zatím nevyřešenou historickou otázku, lze od České republiky očekávat, že se bude od zásady kolektivní viny distancovat," dodal.

ČTK

Beneše vykreslili jako spoluzakladatele samostatného demokratického státu a bojovníka proti nacismu, který zažil dva tragické momenty československých dějin: potupnou mnichovskou dohodu v září 1938 a komunistický puč v únoru 1948.

"Znám celou řadu německých politiků, kteří náš vztah k Benešovi respektují - třeba Gerharda Schrödera," jmenoval Zaorálek spolkového kancléře, který hned v úterý při návštěvě Prahy označil česko-německé vztahy za vynikající. - více zde

Jenže pro sudetské Němce je Beneš politik, který je na základě dekretů po válce v roce 1945 zbavil majetku a vyhnal z Československa. "Odsun je nutné vnímat jako důsledek války a nebyli to Češi, kteří ji vyvolali," řekl u nového pomníku premiér Paroubek.

ANKETA
Měli by čeští politici reagovat na výroky sudetských Němců?

NÁZOR HISTORIKA:
Stoiber nemá silnými výroky co ztratit

Edmund Stoiber.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video