Každý má podle ČSSD právo na ochranu před neoprávněným zveřejňováním údajů o své osobě.

Každý má podle ČSSD právo na ochranu před neoprávněným zveřejňováním údajů o své osobě. | foto: Radek Cihla, MF DNES

ČSSD odmítla Langerův plán na otevření archivů StB

  • 1452
Kdo by si myslel, že proti téměř kompletnímu otevření archivů bývalé komunistické tajné policie StB budou otevřeně protestovat právě jen komunisté, mýlil by se. Proti plánu ministra vnitra Ivana Langera tvrdě vystoupili sociální demokraté.

"Vyvalí se splašky v osobním, intimním životě lidí na základě dokumentů zločinecké organizace," hřímal místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek na čtvrteční tiskové konferenci. Sociální demokraté ji svolali kvůli Langerovu projektu Otevřená minulost.

Přitom mezi oběti komunistické tajné policie v minulosti patřili i mnozí demokraticky smýšlející sociální demokraté. Z dokumentů, které zpřístupnila současná rozvědka, například vyplývá, že na Bohumilu Laušmanovi, který byl šéfem sociální demokracie před únorem 1948, zkoušeli estébáci, poté co ho v roce 1953 unesli z emigrace v Rakousku, halucinogenní látky. A Laušmanovo srdce tyto pokusy nevydrželo.

Navzdory tragickým osudům pronásledovaných sociálních demokratů nyní ČSSD říká Langerovu plánu ne. "Zajímalo by nás, jak přesně si ministr Langer toto zpřístupnění prakticky všech archiválií představuje, a zvlášť, jak chce tuto akci provést, aniž by se dostal do sporu s Listinou základních práv a svobod," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Sociální demokraté argumentují, že každý má v Česku právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o své osobě, což byla právě praxe StB. "Hodlá snad pan ministr navazovat na tuto praxi StB? Ve jménu vyrovnání s minulostí nelze pošlapávat právo a volně využívat materiály, které byly shromážděny nezákonně," napsala ČSSD do své tiskové zprávy.

Podle ministra vnitra a místopředsedy ODS Ivana Langera by mělo být odtajněno a následně na internetu zpřístupněno na sedmnáct kilometrů archivů bývalé Státní bezpečnosti včetně spisů 220 tisíc důstojníků StB. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video