Evžen Snítilý

Evžen Snítilý - Evžen Snítilý, vyloučený z poslaneckého klubu ČSSD, na začátku společné schůze obou komor parlamentu ve Španělském sále Pražského hradu. (15. února 2008) | foto: Michal Doležal, ČTK

ČSSD může vyloučit Snítilého ze svých řad už v pondělí

  • 152
Vstřícnost k ODS zřejmě zaplatí poslanec ČSSD Evžen Snítilý ztrátou stranického dresu. Sociálnědemokratický poslanec Milan Urban řekl v ČT, že by ho vyloučil, pokud rozumně nevysvětlí svůj hlas pro Václava Klause v prezidentské volbě. Vyhodit Snítilého chce také místní šéf ČSSD na Náchodsku.

V domovské místní organizaci v Náchodě se bude o rebelantovi jednat zřejmě už v pondělí, řekl předseda okresního výboru ČSSD Miloslav Mrština.

Podle něj by se ale měl Snítilý, jehož hlas pomohl zvolit Václava Klause opět prezidentem, především vzdát funkce poslance.

"Vyloučení ze strany bude jen gesto, které ho nezbavuje poslaneckého mandátu. To musí učinit sám," řekl Mrština, který si myslí, že sociální demokraté v Náchodě budou požadovat vyloučení ze strany.

Nejprve vyloučení Snítilého projednají na městské úrovni, okresní a pak krajské, dodal.

Snítilý byl už v pátek těsně před prezidentskou volbou vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD. Předseda strany Jiří Paroubek po něm požadoval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Tehdy to ale Snítilý odmítl. - více zde

"Pokud bude mít charakter, jako poslanec skončí. Ale Snítilý je spíš všehoschopný," řekl Mrština.

Mezi předsedou náchodských sociálních demokratů a poslancem Snítilým nepanují vřelé vztahy. Mrština uvedl, že poslance už před třemi lety kritizoval za to, že v kraji protežuje ODS.

Středoškolák Evžen Snítilý je poslancem už čtvrté volební období. Před rokem 1996 působil jako manažer. Předsednictví královéhradecké krajské organizace ČSSD zastává od roku 2005.

Urban: Tomu obratu nerozumím
Poslanec Milan Urban v Otázkách Václava Moravce uvedl, že byl krokem svého - dnes už bývalého - kolegy z klubu překvapený.

"Myslím, že on musí vysvětlit svým členům (místní organizaci ČSSD), proč se rozhodoval tímto způsobem. Pokud nepodá nějaké vysvětlení, které by bylo důvěryhodné, tak se obávám, že ho ti kolegové vyloučí," prohlásil Urban.

Myslí si, že se Snítilý při volbě nerozhodoval svobodně. "Nemám na to žádné důkazy, ale ta jeho změna názoru byla překvapivá pro všechny," uvedl Urban.

To, že by Snítilý mohl otočit kvůli "politické korupci" prohlašoval už v pátek předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Snítilý ovšem tvrdí, že jeho postoj byl naprosto svobodný, jakékoliv úvahy o podplácení rezolutně odmítli i lídři ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video