Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSA přiznaly, že označovaly ve svých seznamech Romy

  15:47
- Manažer ČSA v Londýně David Thomas připustil, že nechal v seznamech cestujících označovat Romy - nebo lidi, kteří jako Romové vypadají - letících z Prahy do Velké Británie. "Požádali jsme Prahu, aby nás informovala o cikánských rodinách. Prostě mně jenom oznámili, že je jich tam pět, deset, dvacet," řekl Thomas, který pracuje na letišti Heathrow. Přislíbil, že už se nic takového opakovat nebude.

Připustil, že to mohl být on, kdo pražskou kancelář ČSA požádal o označování romských pasažérů. "Mohl jsem to být já nebo můj kolega pan Moubarak. Já jako manažer však za to beru odpovědnost."

Rozhodnutí označovat v seznamech romské pasažéry, z nichž mnozí v minulosti žádali v Británii o azyl, prý následovalo po jednání s imigračními úřady. Ty však k tomu ČSA přímo nevyzvaly. "Dělali jsme to pro své vlastní záznamy, které už ale nemáme," řekl Thomas.

ČSA již od této praxe upustily, naposledy se něco takového podle Thomase provádělo letos v březnu nebo v dubnu. "Zemřelo to přirozenou smrtí, chcete-li."

Generální ředitel zastoupení ČSA v Londýně Ladislav Weidner řekl, že označování romských pasažérů nemá nic společného s rasovou diskriminací a dělalo se pouze z provozních důvodů, aby se usnadnilo a urychlilo odbavení všech cestujících. Speciální evidence prý posloužila tomu, aby britští imigrační úředníci mohli žádosti o azyl projednávat s Romy v jiné místnosti, nikoli před přepážkou, kde čekají frontu na odbavení další cestující.

Mluvčí Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) v Ženevě dnes uvedl, že se s podobnou praxí dosud nesetkal, a řekl, že takové značkování pasažérů je "neobvyklé".
Argument, že to ČSA dělala z praktických důvodů, aby zajistila plynulejší odbavení cestujících, neobstojí, protože pasažéři se na letišti automaticky rozptýlí, nesměřují pouze k jedné odbavovací přepážce. "Buď má někdo platné dokumenty a dostane se do letadla. Nebo nemá platné dokumenty a do letadla se nedostane. To je jediná otázka, na kterou je nutno odpovědět," uvedl mluvčí IATA.

Podle Thomase by případné obnovení označování Romů mohlo být zváženo v případě, že by prudce vzrostl jejich počet na linkách do Británie. "Pak by nám pomohlo, kdybychom věděli, kdo přijíždí. Mohli bychom upozornit ty, kteří to potřebují vědět." Weidner nicméně uvedl, že ČSA nic takového obnovovat nebude.

Během úvodní části azylového řízení se ČSA musejí podílet na nákladech za dočasný pobyt osob, které dopravily do Británie a které žádají o azyl. "Podle britských zákonů 14 dní musíme platit náklady my. Vychází to zhruba šest liber na hodinu a na osobu. Máme s tím velké problémy," řekl Weidner.

Thomas uvedl, že ČSA musejí platit také pokutu 2000 liber za každého pasažéra, který nemá v pořádku cestovní dokumenty.
"Kdyby zničili dokumenty mezi Prahou a Londýnem, pak bychom jako přepravce automaticky dostali pokutu 2000 liber na osobu." Podle Thomase se stává, že Romové zničí svůj pas jakmile nastoupí do letadla, aby se vyhnuli tomu, že budou z cílového letiště ihned posláni zpět.

ČSA už označování zrušily
Provozní složky ČSA tak podle viceprezidenta aerolinek pro marketing Rudolfa Krále "vyšly vstříc" žádosti londýnského zaměstnance ČSA, který se v první polovině loňského roku tázal, jestli při odbavování letadla může očekávat případné problémy.

Poté, co minulý týden vyšel postup pracovníků ČSA najevo, aerolinky "rasový kód" okamžitě zrušily. Král tvrdí, že zpráva o seznamech vyvolala ve firmě paniku.
Informace, které se podle Respektu dostaly na řadu adres v Evropě prostřednictvím anonymní elektronické pošty, zaskočily také české ministerstvo zahraničí. Ministr zahraničí Jan Kavan bude podle jeho mluvčího Aleše Pospíšila od ČSA žádat okamžité vysvětlení. O "partyzánské" aktivitě aerolinek nic nevědělo ani ministerstvo dopravy, píše týdeník.

Podle anonymu měl být "romský" seznam součástí dohody ČSA s britskými imigračními úřady. "Nikdy bychom nežádali soukromou firmu, aby nám takové údaje poskytovala. Navíc jsou pro nás informace o etnickém složení turistů cestujících do Británie zcela irelevantní," prohlásil podle týdeníku Nev Johnson z britského ministerstva zahraničí.

Jeho slova potvrdil i Král. Podle něj informace o romských pasažérech sloužily pouze pro vnitřní potřebu firmy a nevěděli o nich ani pracovníci londýnské pobočky ČSA. Značky do seznamu měly podle Respektu zapisovat pracovnice u přepážky v Ruzyni, které tak činily podle toho, jak se jim majitel letenky jevil.

Britská letecká společnost British Airways žádné podobné informace o turistech cestujících do Londýna neshromažďuje.

Británie se dlouhodobě potýká s přílivem českých a slovenských Romů, kteří zde žádají o azyl kvůli údajné diskriminaci ve své vlasti. V srpnu požádalo o azyl v Británii 255 českých Romů, což je dosud nejvyšší počet v jednom měsíci. V prvních osmi měsících letošního roku požádalo o azyl v Británii celkem 1045 romských rodin, tedy dvojnásobek počtu žádostí v roce 1998.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...