Okruh lidí, u kterých NBÚ v minulosti neprovedl důsledné prověrky, se rozrůstá. Ilustrační foto

Okruh lidí, u kterých NBÚ v minulosti neprovedl důsledné prověrky, se rozrůstá. Ilustrační foto | foto: www.ct24.cz

ČRo1: Baštovi chyběla úplná bezpečnostní prověrka

  • 6
Těch, kteří nezískali bezpečnostní prověrku podle pravidel, je zřejmě víc, než se čekalo. Radiožurnál získal seznam zhruba dvou desítek lidí, které na nejvyšší stupeň utajení prověřila jen vojenská kontrarozvědka. Ve výčtu figuruje například bývalý ministr za ČSSD Jaroslav Bašta.

Armádní tajná služba má omezené kompetence, a nemohla proto u prověřovaných lidí vyvrátit všechna potenciální bezpečnostní rizika.

Jak uvedl Radiožurnál, nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek si kvůli tomu vyžádal stanovisko ředitele vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka.

"Ředitel vojenského zpravodajství konstatuje, že šetření bylo prováděno přesně v mantinelech, kterými je vymezena činnost vojenského zpravodajství. Myslím si, že vojenské zpravodajství se dále ani těmito osobami zabývat nemohlo," řekl rádiu Hostek.

Podle Jana Vidíma, bezpečnostního experta z ODS, je tedy zřejmé, že prověrky těchto lidí nejsou kompletní. Jejich prověrka podle něj neproběhla standardně.

Petr Hostek prověřuje práci svých úředníků a ještě před dokončením auditu odvolal Wandu Lukešovou, jednu z nejvýše postavených úřednic a bývalou spolupracovnici někdejšího ředitele Tomáše Kadlece.

Hostek chce obnovit prestiž bezpečnostního úřadu poté, co jeho předchůdce Jan Mareš musel rezignovat kvůli podezření z korupce. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video