Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Česko zasáhnou příští týden noční mrazíky, mohou poškodit rostliny

  • 20
Na většině území České republiky bude v první polovině příštího týdne v noci mrznout a zejména v nižších polohách může mráz poškodit rostliny, především kvetoucí ovocné stromy. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Upozornění meteorologů před nočními a ranními mrazy platí téměř pro všechny okresy od pondělí do čtvrtka. Podle týdenní předpovědi mají v úterý a ve středu noční teploty ojediněle klesnout až k minus deseti stupňům, v pondělí a ve čtvrtek k minus sedmi stupňům. Příliš teplo nebude na počátku týdne ani přes den, kdy naměříme jen pár stupňů nad nulou. Postupně se bude oteplovat a ve čtvrtek by maximální teploty měly stoupnout na sedm až 11 stupňů.

Zemědělcům a ovocnářům ČHMÚ doporučuje, aby rostliny před mrazem přikryli, nebo jinak ochránili. Upozornění meteorologů před nočními a ranními mrazy platí pro téměř všechny okresy od pondělí do čtvrtka.

Například meruňkové sady však  podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka už poničily silné mrazy, které Česko zasáhly na konci minulého týdne. Ovocnáři se je přitom snažili ochránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používám protimrazových závlah. Riziko poškození mrazy je také u broskví a dalších peckovin, uvedl Ludvík.

Podle měsíčního výhledu počasí bude chladnější počasí přetrvávat hlavně příští týden. Relativně nejteplejší by měl být týden od 13. do 19. dubna, kdy by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat v průměru kolem 15 stupňů Celsia. Kompletní výhled počasí najdete zde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video