Psychoterapeut a bývalý vojenský psycholog Michal Kříž (13. listopadu 2023) | foto: Petr Topič, MAFRA

Se strachem se dá výborně manipulovat. Apatie je živná půda, říká psycholog Kříž

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Stres z pandemie covidu-19 v únoru vystřídal strach z války na Ukrajině. Obavy Čechů z eskalujících válečných konfliktů jdou navíc i v ruku v ruce s dlouhodobým nárůstem cen. Jak nelehkou dobu ustát prozradil v rozhovoru pro iDNES.cz psychoterapeut a bývalý vojenský psycholog Michal Kříž. „Vytvořit si zvládací mechanismy, zachovat kritické myšlení a zprávami se nezahlcovat,” radí Kříž.

S jakými strachy za vámi klienti dnes nejčastěji chodí?
Nejsou to jen strachy, jsou to i obavy a úzkosti, z kterých plynou psychické obtíže. Obecně za mnou lidé chodí spíš s problémy, jež úzce souvisí s prožíváním, tedy emocemi, které nás velmi ovlivňují. Emoce totiž máme proto, že dávají našemu životu význam. Ale když jsou negativní, tak nás samozřejmě ovlivňují negativně. Jinak řečeno – spouštějí negativní myšlenky nebo naopak. A myšlenky jsou to, jak vnímáme náš život a interpretujeme si věci, které se kolem nás dějí. Přemíra negativních myšlenek může rozvíjet psychické potíže a s tím se poté setkávám na terapiích. Co se týká široce sdílených společenských stresorů, trochu nadneseně řečeno, tak do jednoho dne se řešilo jako největší ohrožení covid a druhý den po útoku na Ukrajinu už to, že je na Černém Mostě málo atomových krytů. Obavy z covidu skončily ze dne na den, protože primárně zavládlo zděšení z války v Evropě. Covid byl najednou přijatelnějším stresorem.

Mladší generace nemusí o nic soutěžit, o nic bojovat a před jakoukoliv překážkou hned uniká nebo dochází k frustraci.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video