Zaměstnanci Skansky se testují na koronavirus v rámci povinného testování ve...

Zaměstnanci Skansky se testují na koronavirus v rámci povinného testování ve firmách. (17. ledna 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Znovu startuje testování ve firmách, dva testy týdně platí i pro očkované

  • 74
Všichni zaměstnanci včetně živnostníků a jednatelů firem se musejí od pondělka dvakrát týdně testovat antigenními samotestovacími sadami na covid-19. Platí to i pro očkované a lidi po prodělání nemoci. Následující testování je třeba provést nejdříve třetí den po předchozím. V případě pozitivního testu odejde pracovník na pět dní do karantény.

V karanténě může člověk podstoupit ověřovací PCR test, pokud bude negativní, smí se hned vrátit do práce. Nový režim testování by měl platit dva až tři týdny.

Testování není závazné pro lidi, kteří pracují z domu nebo se na pracovišti s nikým dalším nesetkávají. Takovým příkladem je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) například vrátný, který pouští auta do dvora, a sedí v uzavřené prosklené místnosti.

Pracovníka, který se odmítne testovat, musí zaměstnavatel nahlásit příslušné hygienické stanici. Zaměstnanec navíc bude muset nosit po celou pracovní dobu respirátor, od ostatních dodržovat odstup 1,5 metru a stravovat se na odděleném místě.

Přibylo 7235 případů, nejvíc za neděli od listopadu. Lidí v nemocnicích ubývá

Pozitivní samotesty firmy nahlásí elektronicky přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Prostřednictvím formuláře mohou zaměstnavatelé rovnou požádat o vystavení neschopenky pro pracovníka. Ten obdrží v případě karantény a neschopenky SMS zprávu.

Velké náklady a neférové proplácení, kritizuje testování Pavla Břečková z ASMP

Na test mohou zaměstnavatelé čerpat příspěvek 60 korun z fondu prevence zdravotních pojišťoven. Podporu mohou získat jen na testy, které jsou na seznamu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Žádost o dotaci lze zadat výhradně prostřednictvím aplikace na portálu Samotesty-covid.cz. Uživatelé, kteří začnou testovat od pondělka, si budou moci zřídit přístup do systému až od 1. března.

Nově mají očkovaní lidé z veřejného zdravotního pojištění hrazených pět PCR testů měsíčně místo dosavadních dvou.

Testování bylo od loňského listopadu povinné jen pro pracovníky, kteří neměli dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování bylo závazné jednou týdně. Pokud měl zaměstnanec pozitivní antigenní test, musel se dostavit na oficiální odběrové místo k provedení potvrzujícího PCR testu. Poprvé plošné testování v Česku platilo od března do června.

12. ledna 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video