Tomáš Klvaňa

Tomáš Klvaňa - Bývalý mluvčí prezidenta Tomáš Klvaňa a kancléř Jiří Weigl | foto: David Neff, MF DNES

Co dál s radarem? Vládní koordinátor je téměř utajený

  • 204
Vrcholní čeští politici jednali hodiny s prezidentem USA o výstavbě radaru v Brdech. Na kamery pak mluvili o porozumění a spojenectví. Co se ale opravdu dohodlo a co bude dál? Redakce iDNES.cz chtěla odpověď od vládního koordinátora. Jenže při tom zjistila, že ho na Úřadu vlády někteří ani neznají.

Ukázalo se, že získat kontakt na člověka zodpovědného za komunikaci o radaru, je problém.

Vládním koordinátorem byl jmenován Tomáš Klvaňa, který svého času krátce působil například i jako mluvčí prezidenta Václava Klause.

Někteří zaměstnanci Úřadu vlády však jeho jméno ani neznali. Na tiskovém odboru nás odkázali na jeho asistentku. Číslo na ni však neměli.

Ani v ústředně její jméno v oficiálních seznamech nenašli. Stejné to bylo i na osobním oddělení, kde se však nabídli, že číslo zjistí. Za další půlhodinu bylo konečně na světě.

O NATO se mluvilo, ve hře ale není
Pan Radar, jak se Tomáši Klvaňovi po jmenování do funkce koordinátora vládní komunikace programu protiraketové obrany začalo přezdívat, připustil, že zatím ve své kanceláři moc nepobyl. O průběhu všech jednání je ale informován.

Sdělil, že přestože se při oficiálních rozhovorech hovořilo i o spolupráci s NATO, vyjednávat se dál bude jen na bilaterární úrovni.

"Nic se nemění na tom, že hlavními partnery jsou Česká republika a USA. Členství v NATO umožňuje jednotlivým zemím výstavbu obranných systémů," objasnil Klvaňa. 

Důležité podle něj bylo, že Bush osobně slyšel názory oficiální i názory opozice. "Tu představoval především předseda ČSSD Jiří Paroubek, ale dostaly se k němu i výhrady, které k radaru mají někteří aktivisté," vysvětlil koordinátor.

Kampaň řekne, že vláda dělá dobrou věc
Klvaňa je přesvědčen, že vláda prosazováním výstavby radaru "dělá dobrou věc". Stále lépe organizované a financované skupiny odpůrců prý svoje kampaně staví na tom, že radar škodí zdraví i okolí.

"To jsou však většinou nesmysly a lži," oponuje koordinátor. Sám by prý rád poskytoval objektivní informace, a proto se zaměří na přípravu nové informační studie.

Lidé by se tak měli dozvědět všechny informace o tom, proč vláda podporuje výstavbu radaru, co nám přinese, jak bude naše bezpečnost zajištěna.

"Spolupracujeme společně s ministerstvy zahraničí, obrany, generálním štábem a dalšími odborníky, abychom vše dokázali srozumitelně vysvětlit," slibuje Klvaňa.

Základní informace může už teď veřejnost najít na internetových stránkách www.radarBrdy.cz.

Tomáš Klvaňa přijde on-line zodpovědět otázky čtenářů iDNES.cz v pondělí v 10 hodin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video