Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Nad IT je „mrak“. Budoucnost vidí experti v cloudu nebo neviditelných senzorech

S umělou inteligencí (AI) přichází do života mnoha lidí novinky takovým tempem, že je obtížné je vstřebávat. Technologie ale nejsou založeny nutně jen na AI. Inovace, kterými se zabývají IT firmy, mají mnoho podob. Nenápadnou, ale o to důležitější platformou je pro hodně společností cloud. Budoucnost vidí čeští experti také v miniaturizaci nebo kvantových počítačích.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vcelku v článku napsali zásadní problémy doby. Cloud a jeho používání pro firmy a na druhou stranu příprava kvantového počítače, který hravě zvládne dešifrovat současnou (a ještě dlouho budoucí) komunikaci.

Cloud je fajn pro veřejné weby, eshopy apod., ale tam, kde se má zajistit bezpečnost tak ani omylem. Bude snad někdo věřit bance, která bude mít své systémy v cloudu? Já ne.

4 0
možnosti

Tady je zase expertu z ceske kotliny. Pred par lety jsem byl na konferenci v Praze o AWS, resili tam porad dokola optimalizaci nakladu, tak jsem se zeptal jake maji naklady mesicne - ze pry 500 dolaru. A v tom je jadro pudla, cloud je primarne cileny na velke zakazniky, kteri mesicne plati desitky az stovky tisic dolaru a maji zakazniky po celem svete.

Pro male firmicky z ceske kotliny to neni urceno, minimalne uroven podpory bude nesrovnatelna. Je to uplne to same jako rozdil v urovni podpory pro firmu se stovkou licenci na windows a beznym uzivatelem s jedinou licenci.

To ale neznamena, ze cloud neni budoucnost, zazil jsem obe varianty - vlastni datacentrum a cloud (Amazon), uz bych nesel zpet do datacentra, napriklad v dobe nastupu COVIDu by nase byvale datacentrum nemelo sanci utahnout 3x vetsi vytizeni sluzeb (video konference - vzdalena vyuka na skolach ...).

Po strance bezpecnosti jsou veci take jednodussi protoze vetsina sluzeb je u nas uz serverless.

Chapu ze hlavne ulozeni dat muze byt stale problem, protoze u nas neni fyzicky zadne datacentrum velkych cloudu, coz je problem pokud se naklada s citlivymi daty, ale to nic nemeni na tom, ze to je budoucnost.

0 2
možnosti

Cloud není levnější pro velké firmy. Vychází srovnatelně pouze pokud přejdete na nativní např. AWS technologie, ale v tu chvíli se z vás stává zajatec Amazonu a firmu pak může ohrozit např. regulace, které se Amazon nebude chtít podrobit. Naopak je to skvělé řešení pro malé, ale expandující firmy, pro které je dražší neustále rozšiřovat kapacity, než si platit snadno upgradovatelné cloud řešení.

4 0
možnosti

L51e78o64š 74S13i15e51g12e30l

31. 12. 2023 23:18

Spoléhat na cloud je nebezpečné. Majitel služby se ráno špatně vyspí, rozhodne se, že nejste dostatečně politicky uvědomnělí a odpojí Vás. Tedy obratem můžete přijít o data. Ano, je to pohodlné, ale nebezpečné. Lepší je mít nad daty vlastní kontrolu.

11 2
možnosti

Taky už se to párkrát stalo, především ze strany Googlu a Amazonu. A zvláštní je, že v těchto případech žádný úřad zneužití dominantního postavení na trhu neřešil.

3 0
možnosti

Sharepoint u nás šel z interních serverů na cloud a výsledkem je několikanásobné snížení rychlosti.

9 0
možnosti

Cloud je super věc, problém je, že je vše snadno nastavitelné a i člověk, který se dokáže sotva v kavárně připojit na wifi, je schopen udělat security breach takový, že to zlikviduje firmu. Nastavení správných procesů může toto riziko výrazně snížit, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to spíše výjimka. Na druhou stranu v on-prem světě prostě potřebujete lidi, co vědí, co dělají a takoví lidé jsou drazí a dnes velmi nároční na sehnání. Naopak sehnat člověka, co "papírově" rozumí všemu, protože "to" všechno spravují různé services cloud providerů, je snadné :). Není nic lepšího, co vystihuje tento problém, než tento obrázek :D https://www.pinterest.com/pin/861524603703457614

2 0
možnosti

Ona už jen hypotetická představa, že jsem Rus v Rusku ve firmě a jsem IT správce a mám vše v cloudu. Je reálný předpoklad, že budu díky situaci a embargu odstřižen a můžu se jít s daty někde v Irsku leda tak vyfotit. A to si můžu o Putinovi myslet co chci a být třeba tamní disident.

4 1
možnosti

M76a44r30i81a30n 55K64r21a52l

31. 12. 2023 22:55

Pokud jste rus v Rusku, tak musíte mít ta data také v Rusku. Povinnost platí pro osobní data, ale v praxi to nejspíš budete chtít mít všechno hezly pohromadě.Viz https://en.m.wikipedia.org/wiki/Data_protection_(privacy)_laws_in_Russia

A klidně na to můžete použít ruský yandex cloud.

2 0
možnosti

Teď bude in spíše decentralizace.

1 0
možnosti

Jo, určitě dám firemní data někam na cloud. Leda na svůj.

9 1
možnosti

Anebo alespoň na nějaký spolehlivý cloud v ČR, který se řídí našimi zákony. Dnes nemáte zaručeno, že nebudou kolidovat naše zákony s těmi v místě sídla poskytovatele.

0 0
možnosti

kdyz padne server, nejde firma, kdyz padne cloud, nejde pul republiky

driv programatori optimalizovali kod aby byl efektivni, dneska jsou lini nebo uz neumi, kolikrat je tam takova fujtajbl - autori spolehaji na prevys vykonu, je to skoda

podle mne IT upada

7 4
možnosti

S tou optimalizaci asi máte pravdu. Když jsem programoval, kompiloval jsem kód na slabém PC. Věděl jsem, že když poběží program u mne, bude fungovat u všech ve firmě. Dnes programátoři tvrdí, že potřebuji na vývoj silné železo aby se jim dobře pracovalo. Když jsem viděl nedávno databázový model od velke firmy, nad každým sloupcem byl index plus několik dalších složených. A obycejny index byl i nad sloupcem kde byly pouze hodnoty false a true. Potom se zákazník divil, že mu dlouho trvá vkládání dat. Nedávno mi syn který nyní také programuje, tvrdil, že analytik při programování je přežitek. Tož jsem rád, že už to brzy povesim na hřebík.

10 0
možnosti

J48a67n 94S69p79u42r25e41k

31. 12. 2023 22:00

Tady je zase hejtu... Nikdo neříká, že cloud je všespásný a kdo ho nepoužívá správně, tak holt může splakat nad výdělkem. Ti, co ale jedou výhradně po staru, se nicméně dobrovolně připravují o možnost, zefektivnit fungování firmy a osvícenější konkurence jim to tím pádem časem spočítá. Jestli se na něco dá spolehnout, tak že se většina zaměstnanců bude bránit inovacím, protože to je zkrátka změna a změny lidi nemají rádi. Samozřejmě si vždy dokáží najít pádné důvody, proč zůstat u starých způsobů, ale tenhle odpor je potřeba překonat a vést je k tomu, jak jim nové nástroje mohou pomoci.

3 4
možnosti

co vam da cloud navic oproti lokalu? navic potrebujete stabilni pripojeni a spolehliveho provozovatele

jedine o co se nestarate je HW, ale platite jinemu za jeho udrzbu

2 1
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...