Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bělorusové by mohli mít v Praze exilovou vládu, jako před sto lety, řekl Vystrčil

  8:58aktualizováno  17:01
Praha by mohla být po 100 letech opět místem pro působení běloruské exilové vlády, řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil při pietním aktu, kdy spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou na Olšanských hřbitovech uctili památku dvou běloruských exilových prezidentů, kteří v české metropoli působili v první polovině minulého století po obsazení své země bolševickým Ruskem. Cichanouská v pondělí také s ministrem zahraničí Janem Lipavským otevřela Kancelář demokratických sil Běloruska.

Otevření kanceláře se uskutečnilo bez přítomnosti médií. Cichanouská na akci Lipavskému předala Kříž dobrého sousedství, sdělil ministr na sociální síti X. Ocenění se uděluje osobnostem, jež významně pomohly věci Bělorusů.

O kanceláři, která by v Česku pomáhala běloruské opozici, hovořila Cichanouská s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem při návštěvě Prahy v květnu 2022. Premiér Petr Fiala (ODS) záměr vytvoření kanceláře podpořil při její další návštěvě Česka v listopadu téhož roku.

Cichanouská se setkala také s předsedy obou komor Parlamentu, spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) uctila na pražských Olšanských hřbitovech památku běloruských exilových prezidentů.

Vystrčil uvedl, že v Praze našla v letech 1923 až 1945 azyl běloruská exilová vláda. „Jsem přesvědčen, že i dneska by to měla být Praha, Česká republika, která poskytne běloruské exilové vládě prostor pro to, aby mohla pracovat pro svobodné Bělorusko,“ řekl Vystrčil. Uvedl to v souvislosti s tím, že Cichanouská v rámci své nynější návštěvy již otevřela v české metropoli Kancelář demokratických sil Běloruska v ČR.

Současný režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka je podle Vystrčila diktátorský, uzurpátorský, který svou brutalitu ještě zvyšuje zásluhou podpory režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je povinností svobodných demokratických zemí, je v jejich bytostném zájmu, aby pomáhaly návratu svobody a demokracie do zemí, kde po tom lidé touží, ale nemohou to říci nahlas,“ uvedl předseda Senátu. Pokud podle něho bude lidem chybět odvaha a ochota vzdát se svého pohodlí, „tak nevyhrajeme, protože totalitě na lidském životě nezáleží“.

Pietní akt k uctění památky běloruských exilových prezidentů za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a běloruské opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské. (25. března 2024)

Cichanouská poděkovala nejen České republice, ale celému svobodnému světu za pomoc a podporu snaze svobodomyslným Bělorusům získat pro svou zemi znovu nezávislost a zakotvit ji v evropských strukturách. Spolu s Vystrčilem pak položila kytice červených a bílých růží v historických běloruských barvách na hroby prvního prezidenta Rady Běloruské lidové republiky Petra Krečeuského a jeho nástupce Vasila Zacharky.

Cichanouská se odpoledne setkala také s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), společně u pomníku Milady Horákové uctily všechny politické vězně, v mnoha případech utýrané, uvedla Pekarová Adamová na síti X.

„Demokratickým běloruským silám poskytuje Česká republika plnou podporu. Dnes jsem o tom opět ujistila demokratickou vůdkyni Světlanu Cihanouskou. Ostatně dnes v Praze byla slavnostně otevřena Kancelář demokratických sil Běloruska, jedna z mála v Evropě. Otázku sídla exilové vlády v Praze nevidím jako aktuální. Jednotná přechodná vláda v čele se Světlanou Cihanouskou sídlí od roku 2022 v litevském Vilniusu. Pokud by ovšem otázka přesunu sídla přechodné vlády někdy v budoucnu nastala, věřím, že by možnost sídla v Praze měla mnoho podporovatelů, včetně mě,“ řekla iDNES.cz Pekarová Adamová.

Večer se pak zúčastní na filmovém festivalu Jeden svět premiéry filmu Náhodou prezidentkou, který mapuje její život.

Vůdkyně běloruské opozice v Praze odhalila pamětní desku, pak se vydala na pochod

Během své několikadenní návštěvy Prahy se Cichanouská už zúčastnila konference běloruské diaspory, jejímž cílem je přivést dohromady běloruské organizace a komunity z různých zemí, nebo otevřela Kancelář demokratických sil Běloruska v České republice.

V neděli pak odhalila pamětní desku knihtiskaři Františku Skorinovi, který žil v Praze v 16. století a vytiskl tu první knihu ve staroběloruském jazyce.

Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Jí v nepřítomnosti soud loni v březnu uložil 15 let vězení. Vinní ji ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci, což označila za pomstu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...