Seniory v Popovicích očkovali proti covidu-19 přímo v jejich domácnostech....

Seniory v Popovicích očkovali proti covidu-19 přímo v jejich domácnostech. Zájem o vakcinaci projevily dvě třetiny. (18. ledna 2021) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Téměř polovina seniorů nad 80 má registraci, někteří už znají termín

  • 54
Téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů, je zaregistrovaná v rezervačním systému na očkování. V pondělí to prostřednictvím Twitteru uvedl státní tým tzv. Chytré karantény. Podle něj jde o 159 300 registrovaných seniorů nad 80 let, více než 51 000 z nich má i svůj termín na očkování.

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla v pondělí ráno řekl, že za tři dny se do rezervačního systému registrovalo 155 389 lidí starších 80 let, z toho 45 655 seniorů si i rezervovalo termín.

Odpolední údaj je tedy zhruba o čtyři tisíce registrovaných a pět tisíc rezervací termínu vyšší. Senioři se mohou registrovat na webu crs.uzis.cz.

Začátek očkování proti koronaviru lidí nad 80 let v pátek doprovázely technické problémy, v sobotu očkování v některých nemocnicích zpomalily dočasně nedostupné údaje o rezervacích.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se mohou lidé starší 80 let k očkování přihlásit kdykoliv, třeba i za týden. „Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně,“ uvedl v pátek na Twitteru ministerstva zdravotnictví.

Registrace do centrálního systému byla spuštěna v pátek v osm ráno. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc, klienti domovů seniorů jsou očkováni bez registrace od prosince.

Vedle toho pokračuje očkování zdravotníků a zaměstnanců a klientů domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem určených pro pacienty s demencí.

Proti koronaviru bylo v Česku do sobotního odpoledne očkováno podle premiéra Andreje Babiše 105 167 lidí. Ministerstvo zdravotnictví data o očkovaných zveřejňuje jednou týdně ve čtvrtek.

Při očkování proti koronaviru zatím ze všech zemí postupuje nejrychleji Izrael, který očkoval více než 25 procent obyvatel. V zemích Evropské unie je na tom nejlépe Dánsko, které dosud naočkovalo přes 2,5 procenta populace, následuje malá Malta a Slovinsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video