Rozkvetlé stromy v Čavisově u Ostravy (17. dubna 2020)

Rozkvetlé stromy v Čavisově u Ostravy (17. dubna 2020) | foto: Alexandr SatinskýMAFRA

Chytrá karanténa dokáže nahradit plošné restrikce, ukázal český model

  • 324
Chytrá karanténa dokáže nahradit významnou část plošných opatření proti šíření koronaviru, pokud se podaří do domácí izolace dostat tři pětiny lidí, kteří byli ve větším kontaktu s nakaženými. Vyplývá to z modelu vědců z iniciativy Model antiCOVID-19 pro ČR. Někteří z autorů výsledky představili v úterý na tiskové konferenci.

Iniciativu Anti COVID-19 tvoří 29 vědců a vědkyň z dvaceti domácích i zahraničních institucí. Zaměřili se na opatření proti šíření koronaviru i na jejich postupné odstraňování. „Hlavní motivací těchto modelů není říkat, co se má a nemá dělat, ale vnést do debaty přístup založený na důkazech (evidence-based),“ vysvětlil na tiskové konferenci Josef Šlerka z Filozofické fakulty UK.

Podle výzkumníka René Levinského z CERGE-EI byl vládní krizový štáb s modely obeznámen: „Jak to využijí, to je na nich.“

Model A porovnává dopady plošných opatření s tzv. chytrou karanténou. Zahrnuje skupiny lidí, kteří jsou infekční, v kontaktu s nakaženými, nemocní a uzdravení. Kolem 10. března se počet nakažených zvedal každý den zhruba o 40 procent. Každý třetí den se tak víc než zdvojnásobil. Díky celostátním omezením se zdravotnictví nezahltilo a zůstala rezerva lůžek s plicními ventilátory. „S plošnými opatřeními se ale nedá žít příliš dlouho,“ podotkl Pavel Hroboň z Advanced Health Care Management Institute.

Koronavirus v Česku

Odběr biologických vzorků k vyšetření na nemoc covid-19 na Vítězném náměstí v...
Lidé na kolech a kolečkových bruslích na cyklostezce v Praze. (18. dubna 2020)
Dezinfikování zázemí a šaten fotbalistů pražské Slavie. (20. dubna 2020)

Tým vědců v modelu A (PDF) ověřoval kvůli možnému uvolňování plošných kroků účinky chytré karantény, jejímž cílem je do tří dnů dostat do domácí izolace ty, kteří byli ve významnějším kontaktu s nakaženými.

„Pokud se tohle podaří u 60 procent lidí z této skupiny, model A ukazuje, že chytrá karanténa dokáže nahradit významnou část plošných opatření,“ uvedl Hroboň.

Chytrá karanténa
Chytrá karanténa

Jak by vypadala chytrá karenténa?

Chytrou karanténu označil za „robustní opatření“, zůstala by pak omezení akcí s větším počtem účastníků, nošení roušek a dodržování přísných hygienických pravidel.

PŘEHLEDNĚ: Hloubkové testy na virus. Kde jsou odběrová místa?

Takzvaná chytrá karanténa se testovala nejdříve na jižní Moravě, v tuto chvíli pak v pěti krajích. Týká se hlavně řízení testování, oslovování kontaktů a elektronického předávání informací mezi krajskými hygieniky, odběrovými místy a laboratořemi.

S ostrým spuštěním projektu se počítá od 1. května. Podle ministerstva zdravotnictví je chytrá karanténa soubor opatření a nástrojů, jak rychle identifikovat nakažené a v co nejkratším čase provést odběry i testy.

Model B umožňuje simulovat vliv opatření

Model B (PDF) je pak jemnější a sleduje případný vývoj nákazy ve 206 městech a obcích s rozšířenou působností. Modeluje šíření infekce odděleně u dětí do 18 let, dospělých a seniorů nad 65 let. K modelování pohybu lidí přitom využívá i údajů mobilních operátorů.

Schéma modelu B

Podle dosavadního průběhu nákazy vědci zkalibrovali model B na český průběh. Díky tomu se pak mohou pouštět do krátkých i delších predikcí. Jejich model přitom pracuje s pravděpodobnostmi a ukazuje rozptyl optimistického a pesimistického scénáře. Někdy je to rozdíl opravdu markantní, což ale ukazuje, že model pracuje s nejistotou.

Pesimistická a optimistická realizace

Granualita až na úroveň obcí umožní vědcům simulovat různé scénáře. Třeba jak by to vypadalo, kdyby se opatření zrušila všude kromě Prahy a Středočeského kraje (jde o čistě hypotetickou situaci, která má ukázat schopnosti modelu, nikoli o reálně plánovaný scénář).

Různé scénáře pro otestování možností modelu

Vědci do modelu dali i simulaci průběhu hospitalizace pacientů. Tam ale pořád čekají na podrobnější údaje od státu, aby mohli model lépe vyladit a zkalibrovat. Mohli by tak modelovat nejen počet nakažených a nemocných, ale demonstrovat i dopady situace, kdy by se třeba v nemocnici nedostávalo lůžek pro pacienty ve vážném stavu.

M jako Masaryk

Tým připravuje ještě třetí model M. Ten má simulovat situaci ve středně velkém městě s 56 000 obyvateli a připraven by měl být zhruba do deseti dnů. Podle koordinátora iniciativy Reného Levínského se vzorem stal Hodonín.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Označení M získal model podle příjmení prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který se v Hodoníně narodil. Díky nástroji by mělo být možné modelovat i dopady místních opatření, například otevření hobby marketů.

Iniciativu Model antiCOVID-19 pro ČR zastřešuje akademické pracoviště IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Modely jsou k dispozici vládě a úřadům. Výsledky budou na webu www.idea.cerge-ei.cz. 

Aktualizace: Do článku jsme doplnili výsledky modelování, citace a odkazy.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video