Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česko je na pokraji chřipkové epidemie, nemocné jsou hlavně děti

  • 16
Česko se pomalu blíží k hranici chřipkové epidemie. Minulý týden výskyt infekcí vzrostl o 16 procent, podle statistik Státního zdravotního ústavu nyní na sto tisíc obyvatel připadá 1 729 nemocných. Pokud by se jejich počet zvýšil nad dva tisíce, hovořilo by se již o epidemii.

Epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu řekl, že mnoho lidí má takzvanou prasečí chřipku, z níž se nicméně stává běžný sezonní typ chřipky. Nejvíc nemocných je mezi dětmi a mladými lidmi, kvůli šířící se nákaze už se uzavřely i některé školy.

"V České republice začíná chřipková epidemie. V tuto chvíli se ještě nejedná o celoplošné postižení, ale spíše o lokální až regionální ohniska," uvedl Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Největší výskyt chřipkových onemocnění je v Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, mezi kraji ale nejsou výrazné rozdíly.

"Pandemická nebo takzvaně H1N1, prasečí či mexická chřipka, je jak v České republice, tak ve zbytku Evropy dominantním původcem, vyskytuje se tedy ve velké části případů," uvedl epidemiolog.

Zároveň ale upozornil, že lidé, kteří se před sezonou nechali očkovat proti chřipce, jsou chráněni i proti tomuto typu chřipky. Nový virus, který loni způsobil paniku po celém světě a na nějž v ČR zemřelo 102 lidí, se stává běžným sezonním typem chřipky.

V nemocnici už například skončili čtyři lidé z Karvinska a Frýdecko-Místecka a také tři pacienti ze středních Čech, u nichž hygienici izolovali virus pandemické chřipky H1N1. V Moravskoslezském kraji evidovali minulý týden jednoho muže a tři ženy, kteří kvůli chřipce skončili v nemocnici.

Nejvíc chřipka postihla předškolní děti, mládež a lidi do 24 let. Podle Kynčla už kvůli chřipce musely být uzavřeny některé školy, do některých zdravotnických zařízení nesmí návštěvy. 

Od příštího týdne však začíná první etapa týdenních jarních prázdnin, která šíření chřipky mezi dětmi může zbrzdit. Mrazivé počasí, které panovalo v posledních dnech, šíření infekce nenapomáhalo. Už ve druhé polovině tohoto týdne by se však denní teploty měly opět vyšplhat nad bod mrazu.

Statistiky o chřipce vycházejí z údajů od lékařů. Od doby, co se neproplácejí první tři dny nemocenské, ale počet návštěv výrazně klesl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video