Diskuze

Nezničte šumavské Divoké srdce Evropy, píší Chalupovi zahraniční experti

Ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi dorazil z ciziny zatím nejostřeji formulovaný dopis, který varuje před tím, aby čeští politici neotevřeli cestu k likvidaci vzácné přírody šumavského národního parku. Podepsaly ho desítky významných ekologických osobností především z Evropy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajisté, u nás na radu "vážených expertů" zřídíme množírnu kůrovce, a Rakušani si nechají sjezdovky a rekreanty....  Z čeho mají žít Šumaváci, to "experty" nepálí. RvRv

1 2
možnosti

"Desítky zahraničních expertů", "velká část českých přírodovědců" - proč mi to připomíná tisíce peticí v padesátých letech, např. za potrestání Milady Horákové?? Ekoteroristé všech zemí holt se spojili, no... RvRvRv

6 7
možnosti

Jestliže beru za fakt, že nejlepší podmínky pro přežití a rozvoj (vč. lidského druhu) jsou podmíněny co nejpestřejší skladbou živočichorostlinstva, pak mi to, co se děje a poslední dobou graduje, připomíná tu scénu s pilkou a větví. Z praktického hlediska se může jevit jako nejvýhodnější rovná, zabetonovaná placka, ke které tak rychle směřujeme, ale je třeba  počítat také s budoucností. A to už dělá někomu problém.

P.S. Nevšiml jsem si v mém příspěvku, že bych psal o nějakých původních podmínkách. Tady jde především o to, aby příroda měla možnost a prostor se dál vyvíjet bez našich zásahů.

3 1
možnosti

Já zase nechápu ty, kteří zachraňují něco o čem tvrdí, že je to původní. Původně bylo celé tohle území zátokou teplého třetihorního moře, později pokryto ledovcem a nikdo nevíme co tady bude za 10 tisíc let. Někteří vědci předpovídají sibiřské pláně, jiní zase podnebí a písky severní Afriky. Tak co je původní, co máme chránit? Není daleko rozumnější využívat přírodu tak, aby se dokázala regenerovat, podobně jako to po staletí dělali naši předci? Nebo bude lepší směřovat zpět k divošství, tak jak to prezentuje hnití ekoteroristů - ITS - bojovníků proti všem technologiím a požadujícím návrat k přírodnímu životu - někam do období neolitu? Představitelem takového hnutí je ekofašita Pentti Lintola. A mnozí zastánci rádoby ekologie mi ho svými názory připomínají.

7 4
možnosti

Kdyby byla Šumava velká jako Sibiř a nebyla, bohužel, posledním takovým místem v regionu, tak bych těm řečem např. p. Votoupala  a pí. Hvozdenské rozuměl. Takhle se mi z nich akorát dělá zle. Jestli chcete saturovat svoje potřeby telefonů, plynu, uhlí, internetu, aut atd. , tak nevím, proč zrovna na Šumavě. Nebylo by vám líp v Praze?

7 4
možnosti

Ale jakym proboha poslednim mistem v regionu?

3 7
možnosti

Šumava je zlatý důl a kdo ho vytěží ten se nabalíkuje. Takže chápu, že se na ni všichni třesou. Od roku 2005 strašně narostla výstavba na Šumavě a staví se únosné i nevzhledné objekty, většinou apartmánové domy. To znamená, že se zastavuje objekty, které budou obývané jen občas, tím je to horší. Výstavba horských chalup je ještě nějakým přínosem, ale soukromé objekty, to je neštěstí. Totéž platí i o výstavbě lanovek a různých aktivit. Třeba i Kramolín je dost šílený, ale ještě je to únosné. Všichni se těší na výstavbu lanovek v srdci NP, ale peníze mají velkou moc a obávám se, že najdou koho vhodně uplatit.

6 4
možnosti

Tak jen do toho, pane Vaňuro. V tom vám nikdo nebrání. Kupte si pár hektarů pozemků a předveďte, jak se správně ekologicky hospodaří, jak se uživíte a žijete bez elektřiny, plynu, uhlí, předveďte jak se ekologicky myjete, perete prádlo a vaříte. Jak nepoužíváte vymoženosti civilizace jako telefon, internet, auta, prací prostředky, léky. A možná vás budeme následovat. Ale na cizím a za cizí peníze, to se to ekologuje, že?

7 7
možnosti

Vládu, poslance  a senátory  zajímají jen kauzy, ze kterých mají osobní prospěch!

2 1
možnosti

Nikdy nepochopim, proc je pro nektera zaostala hova...a dulezitejsi vlastni kratkodoby prospech, nez to, co tady vydrzelo x let , nez do toho zacali rejt oni svymi rypaky...

8 2
možnosti

A co presne vydrzelo x let?

4 2
možnosti

Myslím si, že náš stát má pořád dost peněz na to, aby mohl oželet výnosy z části svých lesů a nechat určité vybrané části, jako je Šumava, vyvíjet se bez zásahu člověka. Copak se ti kmotři nezastaví před ničím, to už musí chtít vyždímat peníze i z něčeho tak krásného a cenného, jako je Šumava? Díky bohu, že jsme součástí sjednocené Evropy a do toho našeho zatuchlého chlívečku občas zavane svěží vítr odjinud.

2 3
možnosti

Což o to, stát má opravdu peněz dost. Ovšem jak ta příroda Šumavy, tak příroda celé ČR se vyvíjí po tisíciletí zásahy lidí. Možná i proto je pěkná. Ono by to chtělo trochu exkurzi do historie, proč na Šumavě rostou smrky, proč není možno, aby zde rostly dřeviny jako před tisíci a více lety. A nemyslím tím jenom historii lidskou, ale i historii planety. Prostě klima se mění a dnes je jiné, než kolem roku 800, kdy bylo jiné podnebí, a zcela jiné jak ve čtrnáctém století, kdy zde bylo daleko tepleji, než dnes a zcela jiné, než v 17. století, kdy naopak byla zima. A příoda i lidé se těm podmínkám přizpůsobují.

5 0
možnosti

Nejrozumější by bylo, prohlásit celou ČR za národní park. Obyvatelstvo vystěhovat, konec konců na Sibiři je místa dost. Ponechat tady jen pár význačných ekologů a ochránců přírody, těm dávat peníze na vyšlechtění nových plemen divokých koní, osídlení české kotliny medvědy, vlky, rysy losy a další zvěří. A každý původní obyvatel by na to přispíval polovinou svého příjmu, stejně by ho na Sibiři neměl za co utratit. A ekoteroristé by mohli konečně rozjet naplno záchranu planety, splnil by se jim sen. Vždyť o lidi jim jde až v poslední řadě, jak je vidět na propagaci solárů, biosložek v PHM, uhlíkové dani, vylepování štítků na domy a byty, emisních povolenek a pod.

7 5
možnosti

Pred par lety bych se tomu zasmala jako nadsazce. Dneska uz mi to spis prijde jako prognoza.:-/

5 2
možnosti
  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!