ČEZ vezl zastupitele za oceán, uvedla ČT

  • 12
Elektrárenská společnost ČEZ podle České televize zaplatila cestu do USA představitelům měst z okolí Temelína. Asi dvacítka zastupitelů a starostů si za oceánem prohlédla jaderné elektrárny i města. Cesta proběhla krátce před hlasováním o stavbě meziskladu vyhořelého paliva.

"Tato cesta je podle našeho názoru jednoznačně snahou o ovlivnění názoru starostů a zastupitelů v regionu pro výstavbu meziskladu," řekla ČT Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky.

ČEZ odmítl sdělit, na kolik ho akce vyšla. Mluvčí jaderné elektrárny Milan Nebesář pouze uvedl, že některé náklady si museli regionální politici zaplatit sami.

"Tím hlavním účelem bylo to, aby měli možnost zástupci samosprávy i státní správy porovnat projekty, které se u nás nyní realizují," řekl ČT Nebesář.

Ekologové a lidé organizující petici proti stavbě meziskladu vyhořelého paliva naopak poukazují například na pobyt starostů v Las Vegas. Tvrdí také, že je nepřípustné, aby cestovali za peníze firmy, jejíž projekty mohou v budoucnu posuzovat.

Představitelé ČEZ zájezd do USA obhajují mimo jiné tím, že ekologické organizace v minulosti zorganizovaly pro zástupce samosprávy také jednu bezplatnou cestu do Rakouska. Ta souvisela s informacemi o obnovitelných zdrojích energie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video