Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Odměny v ČEZ nejsou v pořádku, měli by se části vzdát, řekla Schillerová

  • 349
Milionové odměny, které dostane vedení ČEZ, nejsou podle bývalé ministryně financí a šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové v pořádku. Členům představenstva, kteří si mezi sebe rozdělí téměř 135 milionů korun, nic nebrání v tom se části odměn vzdát, řekla pro Rádio Impuls.

„V době velké energetické krize si nemyslím, že je to v pořádku. Nic nebrání tomu, aby se příjemci části nebo i celé odměny vzdali,“ řekla pro Impuls Schillerová.

„V této těžké době, kdy celá řada občanů není schopna platit své závazky a dostávají se do obrovských problémů, by se této odměny nebo alespoň významné částky měli vzdát,“ doplnila. Připomněla přitom, že i ČEZ má od 1. července navyšovat ceny.

Zdůraznila, že o odměnách rozhoduje dozorčí rada ČEZ. „Přestože je ta společnost polostátní, je nějakým způsobem autonomní. Dozorčí rada rozhodla a nastavila podmínky odměny, která potom takto vyšla,“ podotkla.

Vedení ČEZ dostane plné odměny. Beneš si přijde na téměř 35 milionů korun

Odmítla také slova Petra Fialy, který v pondělí před odletem na summit lídrů zemí Evropské unie uvedl, že odměny jsou nastaveny asi patnáct let podle pravidel, která fungují dlouhodobě.

„Pokud vím, tak můj předchůdce ve funkci předsedy vlády Andrej Babiš o odměnách opakovaně mluvil. Předpokládám, že to nastavil v době, kdy byl premiérem, nějak tak, aby to bylo spravedlivé a odpovídalo realitě. Pokud to neudělal, tak to nechápu, protože to bylo jedno z jeho velkých témat,“ uvedl. Kabinet se podle něj může na adekvátnost odměn „podívat“, ale má omezené možnosti.

Schillerová k tomu uvedla, že do kompetencí dozorčí rady není možné zasahovat. „Je to nesmysl, tady pan premiér by se měl informovat, jak to funguje, a měl by vědět, že to je v kompetenci dozorčí rady, které do toho nikdo nezasahuje,“ řekla. Doplnila, že žádný ministr financí nemá přístup na dozorčí radu ani příležitost do celé věci jakkoliv mluvit.

ČEZ v pondělí zveřejnil zprávu o odměňování, podle které má všech osm členů představenstva nárok na plnou výši roční odměny za loňský rok. Celkem si tak rozdělí téměř 135 milionů korun. Nejvíc dostane šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš, který má nárok na téměř 34,9 milionu korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video