Jaderná elektrárna Temelín v noci odstavila kvůli následkům bouře druhý blok. V...

Jaderná elektrárna Temelín v noci odstavila kvůli následkům bouře druhý blok. V okolí elektrárny spadly stožáry. | foto: Petr Lundák, MF DNES

ČEZ zrušil kalamitní stav ve zbývajících šesti středočeských okresech

  • 1
Společnost ČEZ Distribuce zrušila k sobotní desáté hodině dopoledne kalamitní stav ve zbývajících šesti středočeských okresech. Byl v nich od čtvrtka kvůli vysokému počtu domácností bez proudu. Jde o okresy Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Praha-západ a Rakovník, uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

V ostatních šesti středočeských okresech odvolala firma kalamitní stav v pátek večer.

„Aktuálně jsme opravili všechny poruchy na vedení vysokého napětí, jsme i nadále v terénu a nyní pracujeme na opravě šesti desítek poruch na vedení nízkého napětí. Jedná se však již jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupu, rekreační osady a podobně,“ informovala mluvčí.

Nyní jsou v regionu bez elektřiny desítky domácností, dodávky jim mají být podle Holingerové obnoveny během dopoledne. Ve čtvrtek večer bylo v regionu přes 70 tisíc odběrných míst bez elektřiny, v pátek ráno téměř sedm tisíc.

Kvůli čtvrtečnímu silnému větru měli středočeští hasiči nejvíce výjezdů na Kladensku, přes 200. 

K pátečnímu ránu zaevidovali přes 1600 událostí spojených s větrem, počet zásahů ale klesl na 1210, protože některé ohlášené popadané stromy lidé odstranili předtím, než se k nim hasiči dostali.

Silný vítr v Česku lámal stromy, ničil střechy. ČEZ vyhlásil kalamitní stav

Poté už výjezdů dramaticky nepřibylo, odpoledne převažovaly též zásahy na Kladensku, Nymbursku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-západ.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video