Premiér Jiří Paroubek navštívil čínskou restauraci v centru Pekingu, kde se oblečen v tradičním kroji zapsal do pamětní knihy. (26. června 2005) | foto: ČTK

Čeští politici rádi jezdí do Číny

  • 31
Čeští politici objevili zemi "zaslíbenou", Čínu. Alespoň pokud jde o zahraniční cesty. Po premiéru Paroubkovi a místopředsedovi vlády Sobotkovi se do nejlidnatějšího státu světa chystá několik dalších ministrů. Soukromě bude koncem měsíce v Pekingu i šéf ODS Topolánek.

Toho zřejmě doprovodí předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý.

Před několika týdny zde byli i stínový ministr zahraničí, europoslanec Jan Zahradil, či šéf komunistů Miroslav Grebeníček.

"Četnost návštěv je skutečně nebývalá," komentuje situaci jeden z pracovníků ministerstva zahraničí.

Ovšem někteří experti a diplomaté upozorňují na to, že u českých politiků panují o Číně mnohdy zkreslené představy, a navíc některé jejich cesty zcela postrádají smysl.

Například s Jiřím Paroubkem měl původně do Číny jet i Petr Zgarba a další čtyři lidé z jeho ministerstva zemědělství. Ovšem smlouvy, které zde měl Zgarba podepsat, nebyly připravené, a tak do Pekingu neletěl.

"Počínali si v tom hodně amatérsky a měli naivní představy, jak to v Číně funguje," řekl k tomu jeden expert, který je dobře se situací obeznámen.

Podobným případem má být i na září připravovaná cesta vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Co chce s čínskou stranou vyjednat, je záhadou.

On sám tvrdí, že jede na kongres, který se bude týkat nezaměstnanosti a pracovních podmínek. "Bude to důležité zasedání, mimo jiné se budeme bavit o pracovních podmínkách v různých zemích světa i dalších věcech. A při té příležitosti se také setkám s příslušným ministrem čínské vlády," sdělil v neděli ministr Škromach.

Čeští politici podle všeho nevnímají ani některá další "čínská" úskalí. V srpnu jede do Pekingu ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Jeho úřad velmi touží přilákat čínské turisty. Nebere přitom vůbec na zřetel varování a zkušenosti z jiných zemí.

Část čínských turistů totiž zůstává v cílových zemích, kde se natrvalo usazuje. Existuje přitom podezření, že se jedná o koordinovanou dlouhodobou akci.

"Kdyby novináři pořád nepsali o dalajlamovi, Tchaj-wanu a lidských právech, tak bude fungovat s Čínou mnoho věcí lépe," oponuje však ředitel úřadu ministerstva pro místní rozvoj Jan Birke. Ten byl nedávno s náměstkem tohoto ministerstva Ivanem Přikrylem také v Číně.

Z dalších politiků mají jet do "říše středu" například Libor Ambrozek či Milan Šimonovský. Celkem tak letos do této asijské velmoci zavítá desítka českých ministrů.

Mirek Topolánek pak bude koncem měsíce v Číně soukromě na pozvání českých organizátorů prestižní výstavy malíře Františka Kupky, která bude v Pekingu zahájena 25. července. Místo nemocného Pavla Dostála ji zahájí ministr a předseda legislativní rady vlády Pavel Zářecký.

"Já ale nemám v Číně žádné oficiální přijetí a jednání," říká Topolánek, který pak zamíří za pravicovými politiky do Mongolska.

Premiér Jiří Paroubek si účast řady členů své vlády v Číně velmi pochvaluje. "Nemá to obdobu ve vztahu k žádné zemi, snad s výjimkou Evropské unie," tvrdí Paroubek s tím, že se prý vláda ve vztahu k Číně nehodlá nechat unášet ideologickou předpojatostí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video