Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Cesta do Kanady se zkrátí, víza začne vydávat v Praze

  • 28
Češi budou moct od prosince žádat o víza do Kanady v Praze. Oznámil to kanadský ministr občanství, přistěhovalectví a multikulturalismu Jason Kenney. Dosud museli Češi pro povolení ke vstupu jezdit až na velvyslanectví do Vídně.

"Můžeme potvrdit, že nám kanadská strana oznámila, že od 21. prosince zřizuje vízové oddělení na kanadské ambasádě v Praze," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. V Praze funguje ambasáda i nyní, není zde ale vízové oddělení.

Vyřídit si dokumenty půjde jak z Prahy, tak z Vídně. Pro cestovatele třeba z jihu Moravy může být výhodnější zajet si pro vízum do Rakouska.

Země javorového listu obnovila vízovou povinnost v půlce července kvůli tomu, že za oceánem hromadně žádali o azyl čeští Romové.

Někteří si stěžovali na diskriminaci, na druhou stranu se objevovaly hlasy, že jen využívají tamní benevolentní azylový systém a jeho dávky. Kanada připouštěla, že systém možná bude potřebovat revizi.

Česko v reakci na krok Kanady zavedlo víza pro diplomaty a požádalo EU o zastání. V říjnu Evropská komise vyzvala Kanadu, aby do konce roku vydávání víz usnadnila a pracovala na obnovení bezvízového styku. - čtěte Unie se postavila za ČR, odvetu za víza ale nechystá

Pokud se tak nestane, doporučila komise i ostatním členským státům zavést víza pro diplomaty.

Kanada ale tvrdí, že pro změnu vízové politiky je třeba změnit celý zákon.

Podle viceprezidenta Asociace cestovních kanceláři a agentur Tomia Okamury navštívilo loni Kanadu přibližně 30 tisíc českých turistů, zavedení vízové povinnosti způsobilo pokles zájmu přibližně o třetinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video