Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu při pietním aktu na pražském Vítkově. (28. října 2016) | foto: Petr Topič, MAFRA

Vodičkův svaz bojovníků dostane méně financí. Ve hře je zrušení úplné dotace

  • 85
Kabinet Petra Fialy poskytne menší finanční podporu Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), který vede kontroverzní politik Jaroslav Vodička. Informoval o tom deník FORUM 24, který citoval poslance Jakuba Jandu. Podle něj si komunistické postoje, jaké Vodička zastává, nezaslouží podporu státu. Přichází s pozměňovacím návrhem, kvůli kterému by svaz nedostal částku žádnou.

Český svaz bojovníků za svobodu získával v minulých letech na svůj provoz více než šest milionů korun ročně. „V loňském roce to bylo o něco méně, pět milionů. Nicméně nyní máme v návrhu na státní rozpočet jeden milion pro ČSBS,“ uvedl pro FORUM 24 Jakub Janda.

Podle Jandy se jedná o prvotní návrh, který budou ještě upravovat pozměňovací návrhy. Poslanec přichází s možností, kde by vláda nevyčlenila ČSBS ani zmíněný milion. „Proto podávám i já tento pozměňovací návrh, aby i tato ‚zbytková‘ částka šla na smysluplnější účely,“ uvedl pro redakci iDNES.cz Janda. Částku by podle něj měly dostat organizace, které mají větší morální kredit a které lépe veřejné prostředky využijí.

Redakce iDNES.cz se obrátila na Český svaz bojovníků s dotazem, zda mají informace o tom, že se jim budou krátit peníze a zda s takovým návrhem souhlasí. „Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh Vlády ČR projednávaný v Parlamentu ČR, tak se v dané chvíli nebudeme k tématu vyjadřovat,“ napsal v pátek tiskový mluvčí ČSBS Ioannis Sideropulos.

Jandovi vadí zejména způsob vedení svazu. Spolek podle něj kdysi měl svou vážnost, po příchodu Jaroslava Vodičky ale upadá. „Důvodů je řada, od komunistické minulosti jeho současného předsedy, po diskutabilní akce ČSBS až po závažné chyby v hospodaření, na které upozornili i kontroloři ministerstva financí za uplynulé vlády,“ vysvětlil své rozhodnutí pro pozměňovací návrh poslanec.

Podle Jandy zastává Vodička, který je předsedou ČSBS, komunistické názory. Zmínil Vodičkovu kontroverzní minulost, kdy byl agentem Veřejné bezpečnosti. Že je ve vedení svazu právě on nazval Janda výsměchem všem, kteří během totality trpěli. „Takže je třeba tu vodičkovskou frašku ukončit a vrátit ČSBS prestiž, kterou si zaslouží,“ uvedl.

Jak upozornil deník FORUM 24, v minulých letech měl Český svaz bojovníků za svobodu problémy s kontrolami využití dotací. Část státních finančních prostředků musel svaz vrátit, kontroly totiž ukázaly, že vedení svazu využívalo dotace k nákupu čokolády či špekáčků.

Limuzína i kontroverzní ocenění

Předseda ČSBS poté čelil kritice za to, že mu svaz platí limuzínu i se službami řidiče. Váleční veteráni přitom na pietní akce dojíždí veřejnou dopravou.

Vodička je bývalým členem pohraniční stráže a agentem Veřejné bezpečnosti. Dvakrát také vstoupil do KSČ. Největší kontroverze vyvolal udělením medaile tehdejšímu komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi.

Udělení obhajoval tím, že Ondráček přispívá na opravy pomníků obětem války, kritici oponovali, že Ondráček během demonstrací roku 1989 jako příslušník tehdejší Veřejné bezpečnosti bil lidi demonstrující za změnu režimu.

Vodička se vyjadřoval také k otázce migrační krize. Ve svém vystoupení na terezínské tryzně v roce 2016 označil migraci za invazi, uprchlíci podle něj neutíkají před válkou. „Prchají ne s touhou bránit svou vlast, prchají, aby vytěžili náš léta a prací generací před námi budovaný evropský sociální, ekonomický systém,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video