Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český a německý prezident se sešli v Teplicích

  19:45
Historický okamžik zažili ve středu obyvatelé lázeňského města Teplice. Poprvé v novodobých dějinách města mohli uvidět dva prezidenty. Václav Klaus si sem pozval svého německého kolegu Horsta Köhlera.

Václav Klaus a jeho německý protějšek Horst Köhler společně navštívili Teplice | foto: Martin AdamecMF DNES

Köhler přiletěl vrtulníkem na letiště Kudlich na Nové vsi, které jinak slouží ultralehkým letounům. Klaus s početným doprovodem vyrazil do Teplic autem po dálnici. Oba se krátce před desátou hodinou sešli na Zámeckém náměstí, které zaplnilo odhadem pět set lidí, především žáků zdejších škol.

Místo tradičního chleba se solí dostali oba státníci teplické lázeňské oplatky, které zapili becherovkou. Při krátkých projevech na pódiu oba prezidenti velebili krásu lázeňského města, kterému se dříve přezdívalo Malá Paříž.

"Když jsme vybírali místo pro schůzku, váhali jsme a nakonec zvolili Teplice, protože jsou nejhezčí. Těším se, že uvidím vaše krásné město," uvedl Klaus. Následoval bouřlivý potlesk.

Chválou nešetřil ani německý prezident Horst Köhler. "Jsem rád, že mohu být v krásných Teplicích. Vím o Teplicích z literatury, že se tu setkávají umělci, politici i lidé, kteří se chtějí rekreovat. Vždycky jsem chtěl Teplice navštívit, mrzí mě, že jsem přijel až jako prezident. Až se vrátím do spolkové republiky, tak každému řeknu, že cesta sem za to stojí. Cítím se tu mezi přáteli,“ prohlásil.

"A ještě jeden kompliment. V Německu se nikdy nepovedlo, aby se setkali Goethe a Beethoven. Tady se to podařilo."

Johann Wolfgang Goethe a Ludwig van Beethoven se v Teplicích setkali roku 1812. Procházeli se místní Zámeckou zahradou. Obě delegace se poté zavřely v rokokovém sálu teplického zámku, kde měli jednat o česko-německých vztazích a společné evropské politice.

"Ať vás zvolí"
Pak už se státníci vydali na procházku centrem města. V průvodu, který čítal asi dvě stě lidí včetně dvaceti členů ochranky, se oba prezidenti rozdělili.

Václav Klaus podepisoval své fotografie a potřásal si rukou s lidmi, kteří se protlačili početnou ochrankou.

"Ať vás zase zvolí," popřála mu starší žena. "Ty jó, mě podal ruku," rozzářila se školačka. Asi pětadvacetiletá maminka se davem protlačila i s kočárkem. "Můžu si vás vyfotit?" otázala se nejistě prezidenta.

Vzápětí mu dala do rukou držadla kočárku, aby zapózoval s jejím dítětem. "Fotka pro další generaci," doprovázela to žena s prstem na spoušti fotoaparátu.

Německého prezidenta Köhlera doprovázeli tři studenti místního gymnázia. Připravili si v němčině pár vět o historii míst, která právě míjeli. "Máte moc hezkou němčinu," chválil školáky prezident.

Köhler si během cesty povídal hlavně s primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou. Zajímal se třeba o to, jak řeší úbytek lidí z měst. "To není náš problém," oponoval mu Kubera. "Naopak do Teplic se lidé stěhují, protože je naše město krásné," tvrdil.

Za chůze se Köhler dotázal také na nezaměstnanost a jak by jí teplický primátor řešil a řeší. "Problém je v sociálním systému. Když budou lidé brát bezdůvodně sociální dávky, tak to bude ještě horší. Kdybychom my rozhodovali komu dávky dáme a komu ne, bylo by to lepší,“ odpověděl Kubera.

Eurooptimista a euroskeptik
Mezitím v sále Krušnohorského divadla už čekalo přes dvě stě studentů třetích a čtvrtých ročníků všech teplických středních škol. Žáky zajímala budoucnost Evropské unie, nezaměstnanost či školné. První čtyři dotazy přednesli studenti v němčině.

"Za třicet let bude Evropa ne jako jeden společný stát, ale jako jeden region plný rozmanitostí, kde budou mít všichni práci a kde se bude dobře žít," líčil světlé zítřky EU německý prezident.

Tradiční euroskeptik Klaus ihned namítl, že tak růžově to nevidí. "Bylo by to pěkné, ale takhle lineárně to asi nepůjde."

Student teplické konzervatoře se zeptal Klause, zda si myslí, že je nutné platit školné. "Někteří nadějní žáci na školné nemají a nemohou studovat a vy, pane prezidente, jste také studoval zadarmo," řekl.

"To je falešné," přerušil ho Klaus. "Nikdo nestuduje zdarma, někdo to platí, váš soused, nějaký truhlář... Je ale debata o to, kdo to má platit a jak moc se na tom má podílet ten studující. Ale to je na hodinovou přednášku," uvedl Klaus.

Jedna ze studentek se zeptala, zda prezident Klaus schvaluje státní maturity, tato otázka se Klausovi líbila. "Vždycky, když na tuhle otázku odpovím, že je to omyl a nesmysl, následuje bouřlivý potlesk." Bouřlivý potlesk studentů samozřejmě následoval.

"Taková byrokratická hříčka je zbytečná. Na státních maturitách vydělá jen někdo z ministerstva školství," dodal prezident.

Poslední dotaz se týkal eura. Je lepší ho přijmout co nejdřív, nebo počkat? Köhlerovu řeč po chvilce přerušil Klaus. "Já myslím, že není důvod spěchat," odpověděl.

Oba státníci po druhé hodině odpoledne odjeli domů. Vedení Teplic jim na cestu dalo dárek: oplatky a cibulák z nedaleké porcelánky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...