Výstava ukazuje Washingtonskou deklaraci, originál je k vidění jen pět dní

  • 8
V Praze začínají dvě výstavy pořádané ke stému výročí Československa, které představí řadu dokumentů a artefaktů spojených se vznikem nezávislého státu a českou státností. Mezi exponáty je například bomba Jana Kubiše nebo skafandr Vladimíra Remka. Pět dní může veřejnost obdivovat také originál prvního návrhu Masarykovy Washingtonské deklarace.

V Akademii věd je od pondělí poprvé veřejně vystaven originál prvního návrhu takzvané Washingtonské deklarace v rámci výstavy 18–18 Století státního svátku. Washingtonská deklarace je prohlášení, že český a slovenský národ mají nárok na nezávislý stát. Sepsal ji v říjnu 1918 pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Po úpravách se svými spolupracovníky ji zaslal do Evropy, kde byla 18. října vydána.

Podle historičky Dagmar Hájkové, která se na přípravě výstavy podílela, bude originál vystaven jen prvních pět dnů. Poté ho nahradí kopie. Výstava, na níž budou k vidění i další dokumenty spojené s počátkem samostatného Československa, potrvá do 20. července.

V Jízdárně Pražského hradu pak začíná také expozice Doteky státnosti. Pro ni Vojenský historický ústav připravil nejzajímavější exponáty týkající se přelomových událostí mezi lety 1918 až 2018. Slavnostního zahájení se v úterý zúčastní i manželka prezidenta Ivana Zemanová.

Jádro výstavy tvoří návrhy státní symboliky, originály Ústavy a písemnosti týkající se mnichovské dohody a období Protektorátu. Připraveny jsou ale také další předměty, které vypovídají o významu Československa. Je to například bomba Jana Kubiše, vlajka 312. československé peruti RAF či skafandr, ve kterém do vesmíru cestoval Vladimír Remek.

Výstava v Jízdárně zůstane do 30. října a podle ředitele ústavu Aleše Knížka ji pořadatelé budou postupně obměňovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video