Fehim Hanuša u Krajského soudu v Plzni v roce 2007. | foto: Petr Ježek, MF DNES

V roce 1995 ho postřelila policie. Nyní musí Česko muži zaplatit odškodné

  • 18
Česká republika zaplatí sedm tisíc eur, tedy zhruba 170 tisíc korun, Fehimu Hanušovi, kterého v roce 1995 postřelili policisté při zásahu. Vláda návrh na vyrovnání předložila Evropskému soudu pro lidská práva, ten mu vyhověl a vyškrtl Hanušovu stížnost ze svého seznamu. Na vývoj v pondělí upozornil server Česká justice. Hanuša žádal podle webu po českém státu 80 milionů korun.

Hanušu policisté postřelili v Chlustině na Berounsku v prosinci 1995. Podezřívali jej ze znásilnění mladé ženy, státní zástupce ale obvinění později stáhl. Když policejní zásahová jednotka vnikla na Hanušův pozemek, muž si údajně myslel, že jde o přepadení, proto vytáhl legálně drženou pistoli, aby bránil sebe i rodinu. V následné přestřelce skončilo v jeho těle 14 střel.

Postřelený se 10 let domáhá odškodnění, soud případ vrátil nižší instanci

Česká republika v návrhu podle rozhodnutí uznala porušení Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Částku musí Hanušovi vyplatit do tří měsíců, pokud by muži peníze nevyplatila, mohla by se stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva vrátit. České soudy už v minulosti přiznaly Hanušovi 150 tisíc korun jako náhradu za ztížení společenského uplatnění a bolestné.

V roce 1998 se Hanuša se svým synem dostali u Letkova na Plzeňsku do další přestřelky s policisty. Hlídka je pronásledovala kvůli podezření z obchodu se zbraněmi. Jednoho policistu zastřelili, dalšího zranili. Za to jim soud v roce 2000 vyměřil 25 a 14 let vězení. Hanuša několikrát neúspěšně žádal o obnovu procesu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video