Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Česko se chystá na silný úder chřipky

V Evropě rostou obavy z příchodu pandemie chřipky, která by si na celém světě mohla vyžádat miliony životů. V Česku o ní dokonce jednala bezpečnostní rada státu. Ministryně zdravotnictví Emmerová přesvědčovala kolegy, že Česku, stejně jako celému světu, hrozí pandemie. INFOGRAFIKA
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Michal dopisovatel

9. 10. 2004 7:01
Jak píše PájaZítra...
Jak píše PájaZítra, nákaza se vždy šíří v prostředí kde se kumuluje množství osob. Tyto prostory jsou rizikovým z hlediska extrémního šíření nákaz. Druhým faktorem pro šíření nákazy je i okolní teplota vzduchu a vlhkost vzduchu. Pravdu má Pája v tom, že čím vyšší teplota, tím větší riziko nákazy a to zvláště v MHD, kde jak všichni víme je dosti často přetopeno. Když si představím, že do takovéhoto prostředku, kde je lidově řečeno: horko, nastoupí jedinec nakažený onou nákazou a zakašle, do několika dní (2-8) onemocní takřka všichni cestující (zhruba 10%) z nich však nikoliv-mají imunitu!! A tak nevím, jestli v těch 10% nejsem i já sám a proto raději nebudu cestovat MHD a kdyby snad ano, tak jedině s ochrannou nemocniční rouškou.... A proč? No zkrátka, až budou lidé soudní a pochopí, že jsou nakažení a měli by být místo chození do zaměstnání a šíření tak nákazy dál doma v posteli, pak tu roušku nosit nebudu. Dokud však budou lidé nezodpovědní a budou chodit "bufající" do zaměstnání a cestovat se mnou v MHD, pak si roušku musím brát. Možná budu nosit i protiplynovou masku
0 0
možnosti

PájaZítra

10. 10. 2004 12:15
Re: Jak píše PájaZítra...
Což o to, lidi by to i chápali, ale legislativa to nechápe. Když ochořím, zavolám sice do práce, že jsem marod, ale MUSÍM se nějak dopravit k lékaři, aby mi vystavil neschopenku a tu neschopenku MUSÍM dopravit do práce abych měl omluvu a nárok na nemocenskou(auto nemám, ale když je mi blbě, stejně bych za volant nevlezl). A abych si pozval doktora domů, to bych se nedoplatil, pokud by vůbec nějaký bych ochoten se návštěvou obtěžovat.
Až tahle blbá povinnost přestane, bude vše jednodušší. Hodně by třeba vyřešil i tzv. "rodinný lékař", ale to možná funguje jen mezi "horními sto tisíci".
0 0
možnosti

Michal dopisovatel

9. 10. 2004 6:52
Pandemie v roce 1918 zabila 1,5 mil.lidí na celém světě.... hrozba je velká
Pandemie o níž hovoří hygienici a virologové na celém světě je nejzákeřnější druzh nákazy, rovnající se svým rozsahem a úmrtnéstí na úroveň tzv.hemoragických horeček (hanta virus, Ebola apod.). Nechci přehánět, ale úmrtnost ve statistikách představuje takřka 70% ze všech nakažených. Úrmtnost postihuje však především staré obyvatele a chronicky nemocné  (astmatici, dlouhodobě ležící pacienti, kardiaci atd..). U zcela zdravých osob je roziko úmrtí takřka vyloučeno. Vzpomenu-li si na historii, již došlo k pandemii chřipky, známé jako španělská (r.1918), při níž zemřelo více jak 1,5 mil.lidí. Proto, jelikož jsem se již zabýval studiemi těchto nákaz (HAZardeousMATerial) nebudu podceňovat nebezpečnost a připravím se dokonale na hrozící roziko nákazy. V pohotovosti budu mít i Penicilin a jiné cefalosporinové antibiotika z II a III.generace, které se běžně dají využít pro tyhle potřeby a také protibiologický ochranný oblek s maskou.
 
0 0
možnosti

zbina

9. 10. 2004 11:42
Re: Pandemie v roce 1918 zabila 1,5 mil.lidí na celém světě.... hrozba je velká
Hele, Michale. Kdyz ses tim zabyval, tak bys mohl vedet, ze antibiotika jako Penicilin i cefalosporiny az do treba 10. generace v roce 2020 zabiraji vyhradne na bunecne organismy. Bakterie, koky atd. Proti virum - ktery neni bunka a krome mnozeni nevykazuje zadne znaky zivych organismu, je to jen shluk RNA v obalu (tj. i jakakoli chripka) - jsou antiviretika, ktera se od antibiotik znacne lisi. Ten oblek ti snad fungovat bude :-)
Podstatne je, ze soudoba antiviretika (na kazdy kmen zabira neco trosku jineho) mozna na novy kmen nebudou vubec ucinkovat a vytvorit nove je na par let :-) To uz se bude utesene rozrustat zbyla populace, kterou nezabil novy kmen i bez leku..
0 0
možnosti

123freak

9. 10. 2004 0:09
...
Škoda, že se nevyskytuje kmen chřipky, který by byl neléčitelný a napadal by pouze a jenom cigány. ČR by se znatelně ulevilo.
0 0
možnosti

PájaZítra

8. 10. 2004 23:12
Kdyby se v MHD tolik netopilo...
...nebylo by tolik nemocných. V létě se všude říká, jak je nebezpečná v autě klimatizace a kolik lidí odstoná ty teplotní výkyvy mezi 30 stupni venku a 20 a méně v autě.
A v podzimě-zimě-jarním období je to obráceně. Venku chladno a člověk je na to přiměřeně oblečen. Pak vleze do MHD kde je a) nedýchatelno kvůli nevětrání a b) přetopeno kvůli důchodcům. Jelikož na krátký pobyt v MHD si člověk obvykle nesvlíkne kabát či bundu (a někdy na svlečení pro nával nemá ani prostor), hezky se zapotí, venku pak nastydne a vesele pak nakažuje své okolí. Vždyť i těm věčně zmrzlejm důchodcům ty přetopený MHD musej na zdraví škodit.
I ptám se tedy: Co na to pracovníci Hygienických stanic? Co na to jiní lékaři?
V předpisech dopravních podniků se to obchází rčením: "řidič má v prostoru pro cestující vytvořít jízdní pohodu" nebo tak nějak podobně. Bez blišího určení. A tak někteří netopí vůbec a jiní přetápějí bez ohledu na aktuální venkovní teplotu, je to prostě ponecháno na jejich libovůli a vztahu k zimě a teplu. Sám pro sebe nechť si řidič MHD  zatopí, nebude přece celou směnu sedět v zimě, ale v prostoru pro cestující by podle mého měla být v zimě teplota jen velmi málo rozdílná oproti té venkovní, max. tak 5 stupňů. A když je venku -20, tak holt uvnitř bude -15. Furt lepší než +10.
0 0
možnosti

zafik

8. 10. 2004 18:31
A co nakažlivost?
Tvrdí, že bude 70% úmrtnost nakažených. Jenže kolik procent lidí se nakazí? 100, 70, nebo 50? Necucají si to z prstu? Proč dávají jen půl informace? Důležitá informace je nakažlivost novým virem. O tom zase není zmínka.
0 0
možnosti

Ladino

9. 10. 2004 17:55
Re: A co nakažlivost?
Slovíčko pandemie napovídá,že velká......
0 0
možnosti

zbina

8. 10. 2004 18:22
Vsecko je to snuska kecu...
Ta velka pandemie (a oznaceni pandemie nema nic spolecneho s umrtnosti, ale s rozsirenim nemoci), prichazi tak v sedmdesatiletych cyklech. V soucasne dobe uz dlouho cyklus pretahujeme. Virus mutuje porad, ale jen castecne, takze neni vysoka umrtnost. Ted se ceka na uplne novy kmen, priroda si do toho kecat nenecha, tak si mozna jeste pockame. Mala umrotnost chripky neni zpusobena tim, ze je chripka lehke onemocneni, ale proto, ze vetsina lidi ma proti stavajicim kmenum vybudovanou imunitu. JEDINE, co muze pani Emerova i hygienici delat, je planovani! Az se tu objevi zbrusu novy kmen (coz v Cine nebyl, tam umirali lidi na cistou ptaci chripku a SARS je kdovico), tak to bude takovy narez, ze se nebudeme stacit divit a vzhledem k propojenosti zapadniho sveta (letadla atd.) to bude rychle. Zadna vakcina neni a nebude, protoze nez na ni prijdou, tak bude pul Evropy pod drnem. I ta soucasna ma ucinnost 70% a co teprv ta na novy typ. Nejaky zakazy vychazeni.. Nez se zjisti typ kmenu chripky, trva to tusim tyden az 14 dni. Nejen, ze do te doby je zbytecne nasazovat antiviretika, ktera na novy typ stejne nebudou zabirat, ale v te dobe uz bude nakazena pulka republiky.. Spanelska chripka bude proti tomu ryma. Prectete si Slamene psy od Johna Graye, vidi to stejne :-) Priroda si s nama poradi rychle :-)) Pokud to driv nenapadne nejakyho teroristickyho umucenyho deb*la, vytvorit novy kmen umele. Narozdil od atomovky to nestoji moc penez a usili..
0 0
možnosti

herulinka

8. 10. 2004 13:09
Pokud vím,
takk očkování není zadarmo, musí se platit, takže pokud na něj nejsou peníze, pak jen v našich peněženkách...? A navíc, ještě jsem neslyšela na očkování jediný dobrý ohlas, každý tvrdí, že po injekci byl jako praštěnej a měl chřipajznu dvakrát tolik. Já chřipky nemívám, stačí mi moje angíny - chronické.
0 0
možnosti

Femme fatale

8. 10. 2004 14:08
Re: Pokud vím,
je to tak, už jsem to psala níž. Po očkování - akce ve firmě - jsem do toho šla a už NIKDY!!! Chřipku jsem pak měla celých dlouhých 6 týdnů!!!
0 0
možnosti

majklos

8. 10. 2004 11:24
Emerová včena na Primě řekla že 70% nakažených nepřežije.
To jsou vyhlídky...
0 0
možnosti

foxy2

8. 10. 2004 11:46
Re: Emerová včena na Primě řekla že 70% nakažených nepřežije.
Doufam ze se nakazi cela vlada.
0 0
možnosti

etrusk

8. 10. 2004 10:10
moloch
Pandemie chřipky sice přijít může, to je fakt, ale stejně mi to v současné chvíli příjde jako šíření poplašný zprávy a  hlavně jako cílenou PR akci farmaceutických molochů. Očkovat se dá až v momentě, kdy se ví proti čemu. Micmochodem, stejné články jsem četl i před rokem, dvěma, třemi... Jen doufám, že až to příjde, dodáže na to lidstvo rychle reagovat.
0 0
možnosti

lasky77

8. 10. 2004 11:17
Re: moloch
nechci to podcenovat, ale presne tohle jsem chtel rict taky. Dokonce jsem nekde na nejakych strankach nejake PR agentury videl neco podobneho jako referenci jejich nejvetsich uspechu....ze si jim vhodnou medialni politikou podarilo prodat polovinu sklady vakcin proti chripce, ktere by jinak distributor musel vyhodit, jelikoz maji omezenou zivotnost. Rikam, nechci to bagatelizovat, ale to je problem dneska - cemu ma clovek verit?!
0 0
možnosti

VENDULA

8. 10. 2004 9:36
Průměrný scénář:
1. Ráno se probudím s horečkou, pravděpodobně později. Konstatuji, že asi mám chřipku.
2. Vlezu do tramvaje či metra (neb řídit auto si v tomto stavu netroufám) a na desátou jsem jako na koni v ordinaci svého obvodního lékaře.
3. Ordinace je plná lidí, kteří jednak už od sedmé čekají na něco jiného, jednak mají také chřipku.
4.Obvodní (praktický) lékař mi změří teplotu, předepíše paralen, a pozve si mě za 14 dní na kontrolu.
5. Opět použiju dopravní prostředek MHD, dojedu do lékárny, pak domů.... do postele... konečně....
 
Máte vůbec ponětí, kolik za tu dobu nakazím lidí
A máte ponětí, jak bývá opravdová chřipka nebezpečná, pokud první den nemoci strávím pohybem po městě místo ležením v posteli
Není chyba někde v tomto systému
 
P.S. Nejsem Vendula, jen si půjčuji její nick....
0 0
možnosti

HAL9000

8. 10. 2004 10:21
Re: Průměrný scénář:
My jsme to stejně poznali podle toho netypického sklonu písma.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...