Ministryně obrany Jana Černochová představila priority svého resortu pro rok...

Ministryně obrany Jana Černochová představila priority svého resortu pro rok 2022. (10. ledna 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard, potvrdila Černochová

  • 84
Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které jsme poslali Ukrajině. Ve středu to řekla ministryně obrany Jana Černochová v České televizi. Dodala, že jednání je na dobré cestě. Česká armáda by podle ní měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.

O tom, že by Německo mohlo Česku pomoci nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytla Ukrajině čelící ruské invazi, hovořil minulý týden německý kancléř Olaf Scholz při návštěvě českého premiéra Petra Fialy v Berlíně. Kancléř nechtěl sdělovat podrobnosti, Fiala pouze uvedl, že podoba budoucí dohody je velmi konkrétní a týká se těžké techniky.

Ministryně obrany ve středu potvrdila, že by Česko mohlo od Německa získat tanky Leopard. „Myslím si, že jsme na dobré cestě se domluvit. A teď je to jenom o tom, abychom to převedli do nějaké podoby právní a technické,“ uvedla.

Na dotaz, zda by Česko získalo tanky Leopard 1 ze 70. let, nebo podstatně modernější stroje Leopard 2, ministryně uvedla, že by šlo o modifikací „někde uprostřed“.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koncem letošního února poskytlo Česko podle údajů mluvčí ministerstva obrany z konce dubna vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. O dodávkách podrobnosti nezveřejňuje z bezpečnostních důvodů.

Nepoužívané české tanky z armádních skladů míří na Ukrajinu, ukázaly snímky

Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo i těžkou techniku včetně samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad, tanků sovětské výroby T-72 nebo bojových vozidel pěchoty. Ministryně obrany Jana Černochová tehdy informaci nepotvrdila ani nevyvrátila.

„Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na Ukrajinu dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat! Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ napsala tehdy Černochová na Twitteru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video