Armáda se rozloučila s letouny Jak-40, převážely vojáky i politiky

  • 6
Armáda v úterý na vojenském letišti v pražských Kbelích slavnostně ukončila provoz dopravního letounu Jak-40. Česko tyto stroje sovětské výroby využívalo pro přepravu vojáků, ústavních činitelů a dalších lidí. Dvěma letounům vyrobeným na konci 70. let nyní skončila životnost a další modernizace by byla nákladná, armáda se je proto rozhodla vyřadit.

Rozloučení se od 14. hodiny zúčastnili zástupce velitele vzdušných sil české armády Petr Lanči, představitelé ministerstva obrany, Parlamentu a další hosté. Účast potvrdili i zástupci bývalého Státního leteckého útvaru ministerstva vnitra, kteří uskutečnili první let do Československa.

První prototyp třímotorového proudového dopravního letounu Jakovlev Jak-40 vzlétl v říjnu roku 1966. Do začátku 80. let minulého století bylo vyrobeno celkem 1011 strojů. 

Do Československa byl poprvé dodán na začátku 70. let. Letouny využívala kromě ministerstva vnitra a armády také společnost ČSA. Dva stroje dosud sloužily pro potřeby 24. základny dopravního letectva české armády v Kbelích.

OBRAZEM: Starý, žravý, ale spolehlivý Jak-40

2. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video