Důvěra ve vládu Mirka Topolánka se příliš nemění, naopak prezident Václav Klaus posílil v důvěryhodnosti o pět procent

Důvěra ve vládu Mirka Topolánka se příliš nemění, naopak prezident Václav Klaus posílil v důvěryhodnosti o pět procent | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Češi věří prezidentovi a starostům, Sněmovna v důvěře tradičně propadla

  • 10
Důvěra Čechů v instituce se sice příliš nemění, výjimkou je ale prezident Václav Klaus, kterému podpora lidí vzrostla. Ukázalo to dotazování Centra pro výzkum veřejného mínění. Sociologové se ptali také na důvěru v místní zástupce, mezi kterými vyhráli starostové.

Sociologové Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se od začátku září ptali lidí na důvěru institucím. "Prezidentovi republiky v současnosti důvěřují více než dvě třetiny respondentů (67 procent), což představuje nárůst o pět bodů ve srovnání s posledním šetřením," ukázal výzkum.

Vládě Mirka Topolánka věří třicet procent obyvatel, oproti červnovému výzkumu je výsledek přibližně stejný.

"Tradičně nejnižší podíl důvěřujících zaznamenaly Sněmovna a Senát, kterým v současnosti důvěřuje šestadvacet procent občanů. Oproti minulému šetření se nicméně důvěra v obě komory parlamentu nezměnila," dodali sociologové.

Prezidentovi i vládě věří často mladší lidé (zejména od 15 do 29 let), vzdělanější respondenti, obyvatelé s dobrou životní úrovní a vyššími příjmy. Patří mezi ně hlavně ekonomicky aktivní a potenciální voliči ODS.

Starostové vedou
Češi také důvěřují svému místnímu zastoupení - krajským zastupitelstvím věří více než dvě pětiny respondentů, obecním zastupitelstvím dvě třetiny. Ani u těchto institucí nedošlo v hodnocení k výrazným změnám.

"V souvislosti s nadcházejícími volbami do krajských zastupitelstev byly tentokrát do výzkumu zařazeny další instituce veřejné správy na místní úrovni: hejtman, Krajský úřad, Rada kraje a starosta," sdělilo centrum.

Největší důvěře se těší pozice starosty, které věří přes tři pětiny lidí. Téměř polovina pochválila svého hejtmana, asi dvě pětiny krajský úřad a relativně nejmenší důvěru mají krajské "vlády" (sedmatřicet procent).

"Není bez zajímavosti, že zatímco u starosty dokázalo zaujmout postoj více než devadesát procent respondentů, u krajských institucí existuje stále poměrně velké množství občanů, kteří si nedokáží utvořit žádný názor," ukázal výzkum.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video