Recyklace odpadu. Ilustrační foto

Recyklace odpadu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Češi jsou líní recyklovat kulmy nebo vrtačky. Ty končí v popelnici

  • 113
Češi jsou líní recyklovat drobné elektrospotřebiče. Téměř polovina z nich by se starou žehličkou neušla ke kontejneru více než 600 metrů, ukázal průzkum společnosti Elektrowin. Kulmy, fény, kávovary nebo třeba holicí strojky tak společně s odpadky vyhazují do popelnic.

Průzkum ukázal, že průměrný Čech je ochotný například s fénem či holicím strojkem ujít pouhých 1 400 metrů. Dokonce pro 45 procent dotázaných je snesitelná vzdálenost pouze 600 metrů. Většina těchto přístrojů tak končí v běžné popelnici přímo před domem.

"Téměř 65 procent obyvatel má sběrný dvůr dále, než jsou ochotni s drobným elektrozařízením zajít. Z průzkumu víme, že klesá ochota lidí nosit vysloužilé elektrospotřebiče především na sběrné dvory, které jsou příliš daleko," uvedl generální ředitel kolektivního systému Elektrowin Roman Tvrzník.

Dodal, že kulmy, fény nebo i vrtačky tak končí i v popelnici na plast. "Naším cílem je proto sběrná místa občanům co nejvíce přiblížit," vzkázal.

I přes neochotu lidí se v loňském roce podařilo recyklovat takřka 831 tisíc kusů drobného elektroodpadu o celkové hmotnosti 2067 tun.

Sběrnou síť společnosti Eletrowin tvoří více než 8000 sběrných míst. Kromě sběrných dvorů a prodejen elektra jsou to například školy zapojené do projektu Ukliďme si svět. Ve více než 4 tisících malých obcí se konají mobilní svozy odpadů, v rámci kterých je možné odevzdat vysloužilá elektrozařízení.

Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trh do roku 2005 má podle ČTK na starost pět kolektivních systémů - Asekol, Elektrowin, Retela, Ekolamp a Rema Systém.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Dům roku, Recyklace

Video