ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Většina Čechů s letní dovolenou vyčkává. Pětina nepojede kvůli krizi nikam

  • 59
Většina Čechů si zatím letní dovolenou neplánuje, bude to záležet na okolnostech. Pětina už si letošní dovolenou kvůli krizi způsobenou koronavirem škrtla. I v případě, že v létě bude možné vycestovat za hranice, většina lidí chce zůstat letos v létě v Česku. Vyplývá to z šetření výzkumné agentury Behavio.

„Pětina Čechů už teď v duchu letošní dovolenou škrtla. A kromě velké nejistoty se sezóna ponese také ve znamení šetření. Oproti loňsku si rodiny vyčlenily na dovolenou nižší rozpočet, v průměru o dva tisíce korun na člověka méně. Pandemie koronaviru se přímo dotkla 18 procent Čechů, kteří přišli o letenky či zaplacené zájezdy, a většinou stále čekají, jak se jejich žádost vyřeší,“ uvedla v tiskové zprávě výzkumná agentura Behavio. 

Koronavirus v Česku

V nákupním centru na okraji Břeclavi mohly znovu otevřít všechny provozovny,...
Dnes v omezeném režimu otevírá i pražská zoologická zahrada. (27. dubna 2020)
Zaměstnanec libereckého obchodu se sportovním vybavením uzpůsobuje prodejnu k...

Dovolenou si chce v létě vybrat třetina Čechů. Většina lidí se ale nerozhodla, bude to záležet na okolnostech. Se zařizováním a rezervacemi zatím otálejí, bude to záležet na okolnostech. Tři čtvrtiny Čechů mají na léto jen mlhavé nebo žádné plány. Na cestovní kanceláře se budou obracet jen málokdy. 

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

„I v případě, že cestování do zahraničí bude možné a bez větších obtíží, většina lidí (63 procent) se chce držet v létě uvnitř státních hranic. Bojí se o zdraví, chtějí šetřit a neláká je přesun na větší vzdálenost, to vše podobnou měrou. Jeden důvod pro setrvání doma ale předčí všechny ostatní a to chuť podpořit místní podniky, kterou cítí polovina těch, kdo mají v merku tuzemskou dovolenou,“ říkají výzkumníci. 

Ve výzkumu téměř nikdo neuvedl, že z představy dovolené v Čechách pociťuje vztek, znechucení nebo nudu. Téměř všichni účastníci mají dobrý pocit z toho, že dovolenou stráví v Česku. „Lidé se chtějí věnovat ve větší míře sportu, projet se na kolech, bruslích (54 procent), koupat se (72 procent), zajít na dobré jídlo (65 procent), navštívit hrady a zámky (59 procent) či wellness (23 procent),“ uvádí výzkumníci. 

Největší zájem projevují Češi o místa s vlastním bazénem. Dále je pro návštěvníky v místě důležitá wifi, dostatek parkovacích míst, zastávka autobusu či vlaku a hřiště pro děti. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video