Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekordní skok. Nakažených černým kašlem přibylo minulý týden 1 494

  11:25aktualizováno  15:36
Teplé počasí nepomohlo, černý kašel se šíří Českem stále rychleji. Minulý týden přibylo 1 494 nemocných, což je nejvyšší týdenní přírůstek od začátku roku. V celkovém součtu letos onemocnělo už 7 888 lidí, loni jich přitom za celý rok bylo 494. Země tak zaznamenává nejsilnější epidemii za více než šedesát let. Tři lidé s nákazou včetně novorozence zemřeli.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odborníci upozorňují, že zažíváme situaci, jaká tu nebyla od roku 1959. O rok dříve se totiž začalo v tehdejším Československu proti černému kašli očkovat a počet nakažených rychle klesal. Před tím onemocněly každý rok desítky tisíc lidí a desítky až stovky z nich umíraly, zejména malé děti.

Když v polovině března evidoval Státní zdravotní ústav okolo tří tisíc nakažených, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) i další lidé z vedení resortu ujišťovali, že Česku žádná epidemie černého kašle nehrozí a že jde jen o zvýšenou vlnu nákaz, která už dosáhla svého vrcholu.

Odborníci jim ale oponovali, že epidemie to jednoznačně je a navíc stále sílí, což potvrdil vývoj v následujících týdnech.

Černý kašel: Je to epidemie a sílí, oponují ministerstvu odborníci

Jelikož v období Velikonoc šíření černého kašle mírně zpomalilo, mnozí lékaři doufali, že vrchol epidemie máme konečně za sebou. Vycházeli z toho, že zatímco v týdnu od 18. do 24. března onemocnělo 1 151 lidí, v následujících dvou týdnech byly počty nových případů o něco nižší: 1 044 a poté 1 100.

„Černý kašel je sezónní respirační onemocnění, které se přenáší vzduchem jako další kapénkové nákazy. S příchodem teplého počasí začíná epidemie postupně odeznívat. Nakažených bude ubývat i proto, že lidé budou více času trávit venku než v uzavřených prostorách,“ popisoval v minulých dnech primář infekčního oddělení v Ústí nad Labem a šéf Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

Epidemiologové však byli ve svých soudech opatrnější a ne tak optimističtí. Upozorňovali, že počty nakažených sice ve dvou týdnech po sobě mírně klesly, ale že díky svátkům v nich byly pouze čtyři pracovní dny.

Svátky mírně přibrzdily černý kašel. Ale nakažených je už přes pět tisíc

„Roli v poklesu nakažených mohlo hrát i to, že v týdnu před Velikonocemi měli školáci výuku jen tři dny,“ podotkla epidemioložka Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

Souhlasil s ní i epidemiolog Roman Prymula. „Zatím se nedá odhadnout, zda epidemie začne ustupovat, nebo bude naopak sílit. Uvidíme, až co nám ukážou čísla za plný pracovní týden,“ nastínil nedávno Prymula.

Jejich obavy se naplnily. Přesto, že v první polovině dubna leckdy panovaly až letní teploty přes 25 stupňů a v neděli 7. dubna dokonce meteorologové v několika místech naměřili tropické třicítky, černý kašel to nezpomalilo. Naopak. „V minulém týdnu přibylo 1 494 nakažených, což je absolutně nejvyšší letošní přírůstek,“ říká Kateřina Fabiánová.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček na pondělní tiskové konferenci uvedl, že do Česka dorazila dodávka 20 tisíc vakcín proti černému kašli z Kanady, dalších 70 tisíc resort očekává v následujících dnech. Dvořáček uvedl, že množství by mělo bez problému pokrýt současnou potřebu.

S tím souhlasí také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zároveň upozornil, že vakcíny z Kanady chrání jen proti černému kašli, jindy je totiž černý kašel zahrnutý v očkování na další onemocnění. Válek znovu apeloval na rodiče, aby dali očkovat své děti, stejně tak k očkování vyzval také těhotné ženy.

Válek v pondělí uvedl, že na černý kašel existují účinné léky. „Přesvědčil se o tom i jeden poslanec,“ řekl ministr. Odkázal tak na pražského primátora Bohuslava Svobodu, který onemocnění prodělal v březnu.

Nakažených bude víc, než odborníci čekali

V lednu epidemioložka varovala, že letos se mimořádně rozšíří bakterie Bordetella pertussis, což je původce černého kašle. „Bude to pertusový rok. Očekáváme, že celkem onemocní až čtyři tisíce lidí,“ odhadovala tehdy.

Po čase svůj odhad zdvojnásobila. A teď už ví, že realita bude ještě mnohem horší. Hranici předpokládaných osmi tisíc nakažených totiž překonáme téměř jistě už příští týden. V ohrožení jsou nejmenší děti. „Pokud se onemocnění šíří v populací takovou silou, je riziko nákazy nejmenších dětí velmi vysoké,“ upozorňuje epidemioložka.

Nejpostiženější je od začátku roku Jihočeský kraj. Nejvíc nemocných je ve většině regionů mezi mladými lidmi ve věku od 15 do 19 let a pak mezi dětmi ve věku od 10 do 15 let. Podle odborníků to má několik důvodů. Jedním z nich je častý a těsný sociální kontakt těchto dětí, teenagerů a mladých dospělých ve školách, družinách, kroužcích, sportu i při jiných volnočasových aktivitách. Dalším důvodem může být vyprchávající imunita po očkování z dětství.

Prymula: Chybí nám imunita proti nemocem, které zde dlouho nebyly

Ale problém je podle lékařů i v klesající proočkovanosti starších dětí. „Zhruba deset procent dětí neabsolvovalo povinné přeočkování proti černému kašli ve věku pěti a deseti let. Rodiče by měli zkontrolovat očkovací průkazy svých potomků a chybějící očkování dořešit,“ říká Pavel Dlouhý.

I když podle něj je černý kašel nepříjemný a trvá dlouho, pro většinu dospělých nejde o smrtelné onemocnění. Přesto odborníci doporučují, aby se alespoň jednou nechal každý přeočkovat i v dospělosti.

„Přednostně doporučujeme vakcínu těhotným ženám ve třetím trimestru, protože tak ochrání novorozence, které infekce ohrožuje nejvíc. Matkám se v těle zvýší hladina protilátek, které pak předávají svým dětem přes placentu a po porodu v mateřském mléce,“ vysvětluje Dlouhý. Očkování proti černému kašli doporučuje i dospělým, kteří se setkávají s nechráněnými novorozenci a mohli by je nakazit, ale i lidem s oslabenou imunitou, zejména seniorům.

S černým kašlem zemřelo měsíční dítě, rozhodující byl oboustranný zápal plic

Letos zatím zemřeli tři lidé prokazatelně nakažení černým kašlem, dva senioři a novorozená holčička z Ústí nad Orlicí, která se nedožila ani měsíce. Všichni tři měli velmi oslabenou obranyschopnost, protože trpěli několika nemocemi současně. Černý kašel nebyl podle ministerstva zdravotnictví ani u jednoho přímou příčinou úmrtí. Podle lékařů se ale nedá vyloučit, že kdyby se nenakazili černým kašlem, mohli přežít.

Podle Kateřiny Fabiánové se letos nakazilo černým kašlem už 119 dětí do jednoho roku věku, které ještě nechrání očkování. Každé druhé se léčilo v nemocnici. „Nejmenší děti často potřebují intenzivní lékařskou péči. Domácí léčba nakažených kojenců je riziková v tom, že nelze dobře odhadnout další vývoj nemoci. Stav dítěte se může velmi prudce zhoršit,“ vysvětluje lékařka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...