Zleva: Petr Gazdík, Karel Havlíček

Zleva: Petr Gazdík, Karel Havlíček | foto: Koláž iDNES.cz

Hyena, reagoval Gazdík na Havlíčkovu kritiku růstu cen pohonných hmot

  • 341
Ostré stoupání cen pohonných hmot na českých čerpacích stanicích rozněcuje opět vášně. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček toho hned využil ke kritice vlády. Ministr školství Petr Gazdík ho za to obvinil z hyenismu. Cena benzinu u českých čerpacích stanic stoupla od začátku tohoto týdne o skoro korunu na litr.

Od začátku června má začít platit čtyřměsíční snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 Kč na litr. „To však řidiči nakonec nemusí vůbec pocítit. Právě proto, že rozsah snížení daně se příliš neliší, jak nyní vidíme, od rozsahu několikadenního pohybu tržní ceny pohonných hmot,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Zatímco benzin za posledních sedm dní zdražil o 1,05 koruny na litr, nafta naopak zlevnila, a to o devět haléřů na litr, uvádí Kovanda. Dodává, že tento vývoj je nezvyklý a že se výpadek v dodávkách pohonných hmot, jenž souvisí s válkou na Ukrajině a sankcemi Západu proti Rusku, nyní v Evropě projevuje právě v oblasti zásobování benzínem.

Celkově k tlaku na růst cen pohonných hmot přispívá také růst cen ropy na světových trzích a citelné oslabování koruny proti dolaru, v němž se ropa a obchoduje. Růst cen ropy ve světě podporuje zlepšování pandemické situace v Číně, kde se díky němu obnovuje poptávka po ropných produktech, uvádí Kovanda.

V příštích sedmi dnech je podle něj třeba počítat s dalším zdražením pohonných hmot, zejména tedy benzinu. To by mělo být v rozsahu 40 haléřů na litr benzinu a deseti haléřů na litr v případě nafty.

Ve čtvrtek ráno připomněl palčivou situaci s cenami pohonných hmot v Česku bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Na jeho tweet, kde za stávající ekonomickou situaci kritizuje vládu, reagoval ministr školství Petr Gazdík slovy „Hyena se to zvíře jmenuje, co připomíná vaše chování.“

Kupují levně, prodávají draze

Největšími prodejci paliv v České republice jsou PKN Orlen a MOL. Po celé zemi dohromady provozují přes 700.

„MOL a Orlen dosahují rekordních rafinačních marží, protože z podstatné míry rafinují citelně zlevněnou ruskou ropu. Ta je v rekordní slevě oproti světovému standardu, severomořské ropě Brent. Tato sleva činí třeba i 30 procent. Pohonné hmoty vzniklé zpracováním této ropy ale prodávají, a to i v Česku, za ceny, jako by je vyrobily z ropy, která není zlevněná, tedy za ceny odpovídající použití ropy Brent,“ řekl Kovanda serveru novinky.cz.

Podle něj si MOL zvýšením marží také kompenzuje ztráty z domácího trhu, kde maďarská vláda ceny pohonných hmot zastropovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video