Čísla na Čechy fungují. V pátek se uskuteční rekordní počet svateb

Čísla na Čechy fungují. V pátek se uskuteční rekordní počet svateb | foto: Profimedia.cz

Čechy lákají tři osmičky, v pátek budou tisíce svateb

  • 35
Čísla neovlivnila jen Číňany, kteří kvůli magické osmičce stanovili zahájení olympiády na pátek 8. 8. 2008 v osm večer jejich času. Osmičky se odrazí i v osudech mnoha Čechů. V pátek se uskuteční rekordní počet svateb – sezdat by se mohlo až osm procent párů, které se chtějí letos vzít.

"Máme nahlášeno třicet obřadů. To je nejvíc v historii radnice," říká třeba primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Oddávat se tam bude až do půl desáté večer.

Přestože nejpopulárnějším svatebním dnem je v Česku tradičně sobota, zájem o páteční osmičky je v některých městech vyšší než loni o datum 7. 7. 2007, jež vyšlo právě na sobotu.

I loňské tři sedmičky však dokázaly změnit statistiku. "Počet uzavřených sňatků ve třetím čtvrtletí 2007 byl ovlivněn atraktivním datem," potvrzuje zpráva Českého statistického úřadu.

Osmičky chtějí ve městech
Větší zájem o "osmičkové svatby" než o ty loňské sedmičkové zaznamenali i v dalších městech.

"Loni 7. července jsme měli svateb jedenáct, letos jich bude třináct. Budeme mít dvě matrikářky a dvě oddávající. Třináctkrát se ptát na totéž je opravdu moc. Mohlo by dojít k přehmatům," řekla Marta Husičková, starostka Náměšti na Hané, kde jsou oblíbeny svatby na místním zámku.

Na zámku Velké Březno u Ústí nad Labem je páteční termín zcela obsazen už od loňského září. Snoubenci, na které už tento pátek nezbylo místo, přesunuli datum svatby na jiný termín v srpnu. Podobný efekt měl i loňský 7. červenec.

Zajímavé datum zvýšilo počet svateb během celého měsíce. Byl to vůbec první měsíc od roku 1989, kdy počet svateb překonal 10 tisíc. Letos hlásí matrikáři zvýšený zájem o datum 28. 8. 2008. Je to sice čtvrtek, ale vzhledem k dvěma dvojkám a třem osmičkám jde o uspokojivou náhradu za osmičkový pátek.

Jeden den – a mění statistiky
Letošní srpen zřejmě zamíchá celkovou statistikou. Loňský 7. červenec zásadně ovlivnil čísla za celý rok. Ta vypadají na první pohled pozitivně: Češi znovu našli zálibu ve svatbách. Při podrobnějším pohledu však zaujme údaj, o kolik svateb bylo víc – o 4 300, tedy právě o tolik, kolik lidí uzavřelo manželství 7. července.

Statistika z letošního prvního čtvrtletí potvrzuje, že větší zájem o svatby není dlouhodobým trendem. Bylo jich o 660 méně než v prvním čtvrtletí roku 2007. Obliba jednotlivých čísel se liší v různých částech republiky. Loňské sedmičky přitáhly na radnici víc párů například v Karlových Varech, v tento pátek jich tam bude o něco méně. Přeplněné radnice nebudou ani v některých městských částech v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video