Cesta Obřím dolem v Krkonoších

Cesta Obřím dolem v Krkonoších. (srpen 2006) | foto: Pavel Čeliš

Část Krkonoš je uzavřena kvůli sběračům borůvek

  • 39
Část Krkonoš je od víkendu uzavřena pro turisty. Správa národního parku tak chrání hory před nájezdy sběračů borůvek. "Máme zkušenosti, že sběrači zejména s hřebeny devastují borůvčí," vysvětlila tisková mluvčí Správy Krkonošského národního parku Alena Machačová.

Zničení porostu podle jejích slov znamená ohrožení zdroje potravy pro divokou zvěř. Turisty opatření nijak neomezí.

Loni strážci parku zjistili přes 400 přestupků, ve stovce případů zahájili správní řízení, protože šlo o větší porušení návštěvnického řádu.

Drtivou většinu přestupků vloni spáchali sběrači z Polska. Maximální pokuta je 10 tisíc korun. Nařízení, které bude platit do poloviny října, neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách.

Omezení se týká pohybu volným terénem ve všech třech zónách parku. Zákaz vstupu se týká například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramene Labe, okolí Sněžky, Obřího dolu, Pomezního hřebene nad Dolní Malou Úpou a dalších oblastí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video