Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chyby v kauze Čapí hnízdo nešlo opravit, vysvětluje soud, proč případ vrátil

  12:34aktualizováno  15:38
Osvobozující verdikt v kauze Čapí hnízdo měl podle Vrchního soudu v Praze nedostatky, které odvolací senát nemohl sám napravit. Nepravomocný rozsudek proto zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání. Nařídil mu mimo jiné provedení některých důkazů, které je třeba doplnit. O rozhodnutí vrchního soudu informovala jeho mluvčí Kateřina Kolářová.
Pražský městský soud zprostil Andreje Babiše i Janu Nagyovou nepravomocně...

Pražský městský soud zprostil Andreje Babiše i Janu Nagyovou nepravomocně obžaloby v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. (9. ledna 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Mluvčí městského soudu Štěpánka Tykalová sdělila, že soud je vázán právním názorem vrchního soudu a bude ho respektovat.

„Napadený rozsudek v přezkumném řízení před odvolacím soudem neobstál, a to pro pochybení, která bude ze strany soudu prvního stupně třeba napravit v dalším řízení a rozhodnutí,“ uvedla Kolářová.

V kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu nedaleko Olbramovic na Benešovsku, čelí obžalobě bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Státní zástupce Jaroslav Šaroch viní Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu. Oba obžalobu dlouhodobě popírají.

Babiš už v úterý uvedl, že věří, že městský soud v novém řízení svůj osvobozující rozsudek potvrdí, obdobně se vyjádřila i Nagyová.

Vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo kvůli chybným důkazům

Vrchní soud ve čtvrtek uvedl, že trestní senát soudce Jana Šotta ve věci postupoval pečlivě a systematicky co se týče procesního postupu, jeho rozhodnutí má ale nedostatky, které nebylo možné v odvolacím řízení napravit.

„Projednávaná věc byla důkazně velmi obsáhlá a složitá, když samotný spis čítal přes 36 tisíc stran. V nalézacím řízení však nebyly provedeny některé důkazy, které v komplexu s důkazy ostatními mohou mít vypovídací hodnotu,“ vysvětlila Kolářová.

Jde podle ní o důkazy, které již ve spise jsou a jejich provedení by tak pro městský soud nemělo představovat zátěž. „Vymezení těchto opomenutých důkazů se odvolací senát v odůvodnění svého rozhodnutí podrobně věnuje. Jedná se tedy o důkazy, které je třeba doplnit a v celém procesu hodnocení se s nimi vypořádat,“ uvedla mluvčí.

Postup Šottova senátu při zpracování důkazů pak odvolací soud shledal „nepřesvědčivým, nedůsledným a neúplným“. „Některé důkazy nebyly vůbec provedeny, jiné nebyly zapracovány v hodnotící části rozsudku, byť provedeny byly. Sem spadá i nezohlednění všech důkazů v celém jejich komplexu, kdy se soud zabýval jen některými časově omezenými úseky celého projektu, aniž by jej zasadil do všech souvislostí, které jej dotvářejí a je třeba jim věnovat náležitou pozornost,“ dodala Kolářová.

„Soud prvního stupně je vázán právním názorem, který vyslovil ve svém rozhodnutí odvolací soud, tudíž městský soud bude právní názor pražského vrchního soudu plně respektovat,“ uvedla mluvčí městského soudu Tykalová.

Řízení podle Tykalové bude i nadále vedeno transparentně, v souladu s trestním řádem. „Jelikož vypořádání se s výtkami odvolacího soudu bude předmětem dalšího průběhu hlavního líčení, dalšího rozhodování soudu, bylo by předčasné se k uvedenému blíže vyjadřovat,“ dodala.

Odvolací senát Evy Brázdilové, Stanislava Králíka a Roberta Pacovského o odvolání se státního zástupce rozhodl už v polovině září, výsledek ale dosud nemohl komentovat. Rozhodnutí musel nejprve zaslat procesním stranám řízení.

Ta vila mně nepatří, říká Babiš. O vyšetřování Francouzi ví jen z médií

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala potvrdil, že žalobci rozhodnutí obdrželi ve středu. „Mohu potvrdit, že předmětné usnesení Vrchního soudu v Praze nám bylo již doručeno. Nyní se s jeho obsahem seznámí dozorový státní zástupce a vyčkáme na vyrozumění o nařízení termínu dalšího hlavního líčení. Na jednotlivé právní úvahy bude státní zástupce reagovat v rámci hlavního líčení,“ uvedl Cimbala.

Server Deník N ve čtvrtek napsal, že v jiné kauze, která se týká Babiše, požádali francouzští vyšetřovatelé o pomoc české justiční orgány. Francouzské úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety získal vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech.

Prověřování by podle francouzských orgánů mělo být dokončeno za několik měsíců. Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl. Transakce podle něj byla legální.

17. října 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...