CandoCo přivádí na scénu i tělesně postižené

Praha - Ještě dnes, čtvrtek 7. června, a zítra vystupuje v Arše londýnská taneční skupina CandoCo, jež přivádí na scénu tělesně postižené i zdravé tanečníky. Pražskému publiku představí choreografie Javiera de Frutose s názvem Spěšně jsem sehrál svou smrtelnou scénu, abych stihl tvé poslední jednání s hudbou z muzikálu Peter Pan a Douga Elkinse, který použil ve svém díle Sunbyrne skladby Davida Byrnea, Talking Heads a Beach Boys.

"První choreografie je divadelnější než druhý příběh, je to temné surreálné dílo, které se těžko popisuje," říká zakladatelka a vedoucí souboru Celeste Dandekerová.

"Každý si v něm hledá něco jiného. I pro tanečníky je to výzva, každý večer se snaží interpretovat Frutosův příběh jinak." Elkinsova choreografie pak slibuje úplně odlišný zážitek, skvělou, hravou podívanou, u níž se bude publikum dobře bavit.

Soubor CandoCo vznikl před deseti lety. Jeho název je hříčkou složenou z anglických slov can do (mohu dělat) a zkratkou Co (company, tedy společnost).

"Pořádali jsme tehdy v Londýně pravidelné taneční workshopy, chtěli jsme integrovat zdravé s postiženými," vzpomíná Celeste Dandekerová. "Při těch pokusech jsme si tehdy uvědomili, že fungujeme jako jakýkoli jiný soubor a že chceme svoji práci předvádět divákům."

Během deseti let se skupina propracovala mezi světovou špičku. Spolupracuje se známými choreografy, cestuje po světě, pořádá tvůrčí pobyty a vzdělávací dílny. To vše stále ve znamení přirozeného prolínání aktivit zdravých a tělesně postižených. "Vzdělávací činnost byla pro nás vždy stejně důležitá jako naše vystoupení," zdůrazňuje Celeste Dandekerová.

"Při workshopech se pokoušíme o to, aby postižení zjistili, co znamená pohybovat se, aby poznali své vlastní možnosti pohybu," dodává Dandekerová. "Lidé se domnívají, že jde o terapii pro postižené. Jde ovšem o skutečné umění," upozorňuje tanečník Andrew McLay.

Na postižené myslí i Divadlo Archa. "Do divadla je bezbariérový přístup. Pro vozíčkáře je vystoupení skupiny CandoCo zdarma, jejich doprovod zaplatí pouze polovinu," upozornil Jiří Sedlák z Archy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video