Situace pro nás bude nyní transparentnější, tvrdí předseda zelených.

Situace pro nás bude nyní transparentnější, tvrdí předseda zelených. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Bursík: Uvažuji, že vyzvu rebelky ke složení mandátu

  • 288
Po odchodu poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové z klubu se nám ulevilo, řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. Podle něj jen hledaly důvod k vystoupení a s jejich hlasy už dlouho nepočítal. Uvažuje ale o tom, že by obě poslankyně vyzval ke složení mandátu.

Pane předsedo, jak osobně vnímáte odchod Věry Jakubkové a Olgy Zubové z klubu zelených? Je to dobře, nebo to straně spíše uškodí? Ulevilo se vám, že se vše konečně vyjasnilo?
Bylo by dobře, kdyby ten klub zůstal integrální a dokázal spolu komunikovat a dohodnout se na společných tématech, ale to už se nám dlouhou dobu nedaří. Je to vidět z odlišného hlasování poslankyň v celé řadě témat, včetně hlasování o návrhu státního rozpočtu a dalších návrzích zákonů, které nejsou banální, ale podstatné. Tady už delší dobu panuje stav, kdy my nevíme, jak se tyto dvě poslankyně zachovají, ony nám to na klubu odmítly říci a odmítly respektovat většinové rozhodnutí klubu.

Rebelky on-line

Věra Jakubková a Olga Zubová budou hosty on-line rozhovoru iDNES.cz v úterý od 12:30

Čekal jste, že vystoupí?
Mně se vlastně zdálo, že si hledají už delší dobu důvod, proč z klubu odejít, a to se stalo nyní na Republikové radě. Kromě toho ale k žádné změně nedochází. Ony už de facto nejednaly jako poslankyně za Stranu zelených, takže nyní je to vyřešeno i formálně. Je to pro nás určitou úlevou, protože jsme celou dobu nesli plnou odpovědnost za jejich kroky, hlasování a argumentaci, i když jsme neměli vůbec žádnou možnost jejich hlasování a argumentování ovlivnit. Takže to zrušení vazby na klub mi je věcně líto, ale vlastně to pro nás byla úleva, že nás ty poslankyně nebudu už dále vydírat aktuálními výhrůžkami, že opustí klub.

Nehrozí teď ale, že budou ještě více neřízenou střelou a že jejich hlas bude chybět koalici ještě častěji?
Ale tak to ony už byly a my jsme u všech hlasování museli počítat s tím, že jejich hlas chybí.

Takže byste souhlasil s tím, co říkal předseda ČSSD Jiří Paroubek a pražský primátor Pavel Bém, že koalice má nyní jen 96 hlasů?
Já si netroufám toto hodnotit, ty poslankyně se vyjádřily tak, že budou hlasovat pro koaliční návrhy, které budou v souladu s programem Strany zelených. Ony měly vícekrát důvod, aby hlasovaly s opozicí, a ne s vládou, takže já jsem dalek toho, dávat tomuto jejich vyjádření příliš velkou váhu. Myslím, že situace zůstane v podstatě taková, jaká je, a bude záležet na vyjednávání jednotlivých ministrů a premiéra. Ale pro nás to bude jednodušší a transparentnější, když budeme moci říci našim koaličním partnerům - ano, my garantujeme čtyři hlasy našich poslanců a ten slib budeme moci skutečně dodržet.

Proč myslíte, že k jejich vystoupení došlo? Říkal jste, že to plánovaly už dlouho. Myslíte, že v tom sehrála roli i nějaká jejich případná dohoda s ČSSD?
Veřejnost to mohla sledovat téměř v přímém přenosu, mám teď na mysli jejich řeči o tom, že z klubu odejdou, když se nestane to či ono. Těch pokusů byla celá řada a bylo zcela zřejmé, že to měl být takový nátlakový instrument, který dovede vedení strany k jednání, které si ty poslankyně představovaly jako jediné správné. Ale v tu chvíli by se obcházelo legitimní vedení strany, které získává mandát na sjezdu, anebo předseda klubu, který získává mandát v klubu. Čili byl to velmi nestandardní způsob jednání, které jim bylo umožněno jedině tím, že koalice má těsnou většinu a každý hlas poslance je důležitý.

Neuvažujete třeba o tom, že je vyzvete k tomu, aby se vzdaly mandátu, jak to učinily ostatní strany v podobných případech? Vždyť se budou nadále prezentovat jako zelené poslankyně, což by mohlo straně před voliči uškodit.
Já vás možná překvapím. Ano, uvažuji o tom. Také jsem si uvědomil, že v případě jiných přeběhlíků to ty politické strany řešily tak, že když poslanci odmítli být součástí poslaneckého klubu a stali se solitéry ve Sněmovně, tak že strana ty poslance vyloučila. A tento případ je identický. Ale je důležité nejednat s horkou hlavou. Je to určitě podstatné pro krajské předsedy a krajské rady, krajské konference. Nepochybně o tom už jednají a telefonují si. Zároveň příští týden bude středočeská konference, nechám tomu tedy nějaký čas. Budeme sledovat, jak poslankyně hlasují a zda skutečně naplní ten slib, že budou hlasovat pro koalici, i když jsou nezařazené.

Má na to strana potřebné mechanismy, nebo by to případně dopadlo jako v ODS, kde například všichni vyzývali Vlastimila Tlustého k odchodu, ale donutit ho k tomu nemohli?
Na to se nemůžete ptát mne, protože politické strany nemohou odebírat mandáty poslancům. Je to zajímavá otázka, chodí mi hodně mailů a dopisů od lidí, kde se ptají, proč ty poslankyně nezbavíme mandátu a nepřijde někdo další. Ale znovu vysvětluji, že to není možné, že to je skutečně rozhodnutí poslankyň, jak se zachovají. Obrazně řečeno, i kdyby nechodily do práce od nynějška až do konce volebního období, tak prostě zůstávají poslankyněmi. Do hlavy jim nevidím a nedokážu odhadnout, jak se zachovají.

Byl jste už pozván na kongres ODS a podpoříte na něm současného předsedu a premiéra Mirka Topolánka?
Mám dojem, že jsem už pozván byl, protože jsem zahlédl nějaký dopis z kanceláře ODS. Pojedu tam jako předseda strany, která je koaličním partnerem, a v žádném případě nehodlám nijak vstupovat do té soutěže a nějak podporovat jednoho nebo druhého kandidáta. Počítám s tím, že tam popíši z perspektivy Strany zelených spolupráci s ODS jako koaličním partnerem, a nevím ještě, jakých dalších témat se dotknu. Ale myslím, že v tom bude implicitně obsažena spolupráce s Mirkem Topolánkem.

Co byste říkal na Pavla Béma coby možného nového předsedu ODS?
Já s Pavlem Bémem žádné přímé zkušenosti nemám, my jsme spolu nikdy nevládli, ani jsme spolu dokonce nebyli v zastupitelstvu hlavního města Prahy, tam jsme se minuli - já jsem odcházel, když on přicházel, takže se ani nedokážu vyjadřovat k té změně...

Ale uměl byste si s ním představit spolupráci? Máte na řadu témat odlišný pohled, namátkou třeba na Lisabonskou smlouvu, o které bude zítra rozhodovat Ústavní soud...
Tak v politice to občas bývá, že politici něco jiného říkají a dělají, a v momentě, kdy jsou zahrnuti odpovědností, tak se chovají jinak, než když ji nemají. Ale Pavel Bém má na celou řadu témat odlišný názor a myslím, že i jeho vlastní vnímání schopností činit kompromis v rámci koalice je odlišné od současného předsedy. Je to člověk, který prosazuje většinový volební systém, a není reprezentantem toho proudu, který by uměl nějakým vyváženým způsobem vládnout spolu s koaličními partnery. To je jeho nevýhoda.

A pak u něj vidím potenciální bariéru v jeho až nepřirozeném propojení s prezidentem republiky. Mám na mysli stále častěji se objevující názory pana prezidenta, které projevuje především v zahraničí. Docela mne překvapuje, že Pavel Bém jako politik, který si dělá ambici vést ODS, se v těchto věcech tak bezproblémově ztotožňuje s těmito názory. Myslím, že mu to mimořádným způsobem zužuje manévrovací prostor.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video