Nevraživost Tlustého a Topolánka trvá nejméně od sjezdu v roce 2005.

Nevraživost Tlustého a Topolánka trvá nejméně od sjezdu v roce 2005. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Budeme Vlastíka hladit, až ho vyhladíme, říkal Topolánek

  • 129
Petr Cibulka radil od počátku roku 2005 Vlastimilu Tlustému, jak vést předvolební kampaň. Takže docela zblízka viděl, jaká žárlivost vládla mezi ním a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. "Už tenkrát byla vzájemná averze nepřekonatelná," říká Cibulka.

Co tak zlého si vlastně udělali?
Vždy to bylo ostražité ze strany Topolánka, vždy byl trošku jízlivý. Třeba přišli na společné focení na billboardy, Topolánek se usmíval a žertoval: My máme Vlastíka rádi, my ho hladíme, hladíme, až ho úplně vyhladíme.

Pak nechápu, jak spolu mohli ve dvojici klidně absolvovat šňůru asi 220 společných mítinků.
Vlasta byl stínovým ministrem financí, nositelem ekonomického programu ODS, šéfem poslaneckého klubu. Nešlo ho ignorovat. Lze říct, že Topolánek využil těch jeho schopností a pak mu situace po volbách 100 na 100 hlasů dala příležitost se ho zbavit.

Pořád nevím, co si udělali.
Hodně to pochází už z dávné minulosti, z jejich rozdílného vztahu k otci zakladateli Václavu Klausovi. Že to Topolánek nemyslí s Vlastou tak vážně, bylo jasné na předvolebním kongresu ODS na podzim 2005. Tam Tlustý bez vědomí vedení udělal sóloakci, představil sociální a důchodový program. To všechny členy vedení strany včetně Topolánka tehdy pěkně vytočilo.

Kdo je tedy větší viník?
Je pravda, že Tlustý příliš často říká já tam, kde má říkat my. On třeba nepozve kolegy na večeři, aby řekl: Pojďte, probereme tohle téma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video