Brněnští roboti vyhráli šampionát

  • 1
Brno - Tým brněnských fotbalistů vyhrál minulý čtvrtek mistrovství Evropy. V ulicích však byl klid. Netroubila auta, nikdo nemával českými vlajkami, po nadšených fanoušcích a řvoucích hooligans nebylo ani vidu ani slechu. Proč? Fotbalisté totiž nebyli z masa a krve - byli to roboti.

Robot Soccer Team Robohemia z Ústavu automatizace a měřicí techniky brněnského vysokého učení technického porazil ve finále ostravského mistrovství Evropy tým Německa 5:2.

Soutěže se zúčastnily dva týmy z Rakouska, jeden z Německa a dvě tuzemská robotí mužstva - z brněnského vysokého učení technického a ostravské vysoké školy báňské.

FOTBAL ROBOTŮ

Historie

Nápad sestavit fotbalové družstvo z robotů pochází z roku 1995, kdy profesor Jong-Hwan Kim z univerzity KAIST v Koreji založil mezinárodní organizační výbor pro Micro-Robot World Cup Soccer Tournament (MiroSot). Pravidla pro MiroSot byla sestavena v roce 1996 a v témže roce se na KAIST konal první světový šampionát. Od té doby se konají pravidelně každý rok na různých místech světa. Týmy zabývající se robotickým fotbalem organizuje FIRA (Federation of International Robot-soccer Association).

Co je to fotbal robotů

Robotický fotbal je hra podobná klasickému fotbalu, ovšem s podstatným rozdílem: hráči nejsou lidé, ale roboty. Kvůli jednoduchosti konstrukce jsou většinou řízeny dvěma nezávisle poháněnými kolečky. Každý tým se skládá z několika hráčů, jeden z nich je brankář. Roboty musí být plně autonomní, řízeny počítačem. Barevná kamera připojená k počítači slouží k získávání informací o poloze jednotlivých hráčů a míče. Zápas mezi dvěma týmy (každý má svůj vlastní řídicí počítač a kameru) probíhá bez zásahu člověka, s výjimkou faulů a patových situací, kdy je hra přerušena a je pískána penalta, přímý kop a podobně. Na regulérnost hry dohlíží rozhodčí - člověk.
Ačkoli může tento projekt vypadat na první pohled jako legrace, jedná se o složitý interdisciplinární problém zahrnující oblasti jako je mikroelektronika, robotika, řízení, zpracování obrazu, komunikace a umělá inteligence.

Umělí fotbalisté mají mnohem méně nároků než fotbalisté skuteční - klub jim nemusí platit horentní částky, nepotřebují rychlá auta ani vily s bazénem. Stačí jim obyčejná kartonová krabice. Ale když jim dojdou síly, stejně jako opravdoví fotbalisté musí na střídačku. Vyměnit baterii.

Roboti vypadají jako malé hliníkové krychličky o straně necelých osm centimetrů. Uvnitř jsou dva malé motory, které otáčejí kolečky, přijímač a řídící mikropočítač. Hru robotů řídí prostřednictvím kamery počítač. V týmu jsou vždy tři hráči, jeden z nich může být brankář.

"Člověk do řízení hry nijak nezasahuje. Na pokyn rozhodčího je lze jenom vypnout a zapnout. Je to souboj dvou počítačů," vysvětluje konzultant fotbalového klubu robotů Bohumil Honzík z Ústavu automatizace a měřicí techniky brněnského vysokého učení technického.

Roboti jsou výsledkem práce tří brněnských studentů kybernetiky. Tomáš Bia vyřešil ve své diplomové práci zpracování obrazu, David Hrubý strategii řízení hry a Miroslav Mikulica vytvořil vlastní roboty. "Byla to těžká, mravenčí práce," říká Honzík o práci týmu tří studentů, kteří se znají už ze střední školy.

Tvůrci malých hráčů byli výhrou titulu trochu zaskočeni. Tak velký úspěch nečekali. Mistrovství Evropy totiž bylo prvním skutečným zápasem robotího týmu Robohemia. "Nemohli jsme pořádně trénovat, protože jsme neměli protihráče. Používali jsme proto jenom tyčky od lyží, kterými jsme šoupali golfový míček po hřišti," tvrdí Tomáš Bia.

"Máme dost dobrého brankáře. Pracovně mu říkáme Hašek. Na mistrovství vychytal dvě penalty. Víme ale také o jeho slabinách," říká David Hrubý. Honzík dodává, že kovový brankář chytá lépe rychlejší střely, protože u těch pomalejších je složitější odfiltrovat rušivý šum.

Mimo Haška hráči běžně svá jména nemají. "Je to prostě číslo 1, číslo 2 a číslo 3. Náhradník - číslo 4 - je rozebraný a číslo 5 ještě nežije," usmívá se Hrubý a tvrdí, že tvůrci ke svým kovovým dítkám žádný citový vztah nemají. "Ale na tom šampionátu se kluci snažili. Je to první generace, ale povedla se," chválí si roboty student.

Na podzim chtějí jet tvůrci robotů se svým fotbalovým týmem na mistrovství světa do čínského Pekingu., aby změřili síly se světovými jedničkami z Asie. "Jejich týmy jsou nejlepší, protože jsou nejrychlejší. Musíme se jim příblížit, abychom neskončili na chvostu," přibližuje strategii přípravy na světové mistrovství konzultant Honzík.

Studenti VUT zvítězili ve fotbalovém turnaji robotů, které naprogramovali


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video