Britský král Karel III. a královna Camilla po korunovaci (Londýn, 6. května 2023) | foto: AP

VIDEA TÝDNE: Královská korunovace, nepříčetný Prigožin a rvačka o vlajku

  • 1
Událost roku má za sebou Velká Británie. Proběhla tam korunovace krále Karla III. Nepříčetný Prigožin nad mrtvými těly Wagnerovců požadoval dodávky munice. V pražských podzemních garážích hořel elektromobil za milion. Ruský poslanec na summitu strhl ukrajinskou vlajka a začala bitka. Ukrajina měla údajně zaútočit dronem na Kreml ve snaze zabít Putina.

Slzy dojetí, všudypřítomné davy, téměř nepřetržitý déšť a zároveň nadšení všech čekajících podél korunovační trasy, že mohli být „u toho“. Na druhé straně sobotu coby den slavnostní korunovace britského krále Karla III. provázel také nezájem a radost z toho, že o víkendu budou v rámci oslav déle otevřené hospody.

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina k 10. květnu stáhne od ukrajinského Bachmutu své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Prohlásil to na Telegramu šéf uskupení Jevgenij Prigožin, který si už dříve ostře stěžoval na nedostatečné dodávky munice pro své síly. Rusko se snaží východoukrajinský Bachmut obsadit už řadu měsíců. Podle Kyjeva Rusové stahují k Bachmutu více Wagnerovců, aby město dobyli před 9. květnem.

Pražští hasiči zasahovali ve čtvrtek večer u požáru elektromobilu v garáži administrativní budovy v ulici Bělehradská v Praze 2, kterou museli policisté částečně uzavřít. Na místě zasahovali také chemici. Příčinou požáru byla podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky pravděpodobně technická závada.

Zástupce Ruska se na summitu Černomořské ekonomické spolupráce v turecké Ankaře pokusil odcizit z jeho pódia ukrajinskou vlajku. Tu mu však z ruky vytrhl ukrajinský delegát. Vše vyústilo ve fyzickou potyčku, během níž dostal ruský zástupce pohlavek.

Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o atentát na prezidenta Vladimíra Putina. Nebyl zraněn a pracuje, uvedl Kreml. Nárokuje si na „plánovaný teroristický čin“ odpovědět, kde a kdy bude chtít. Podle ruských médií Kyjev vyslal na Putinovu rezidenci dron. Ukrajina odmítá, že by s údajným incidentem měla něco společného.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video