Bouřky si vyžádaly oběti. Na Písecku spadl strom na auto, dva lidé zemřeli

  18:51aktualizováno  22:20
Česko ve čtvrtek zasáhly silné bouřky doprovázené přívalovými dešti. Na Vysočině za hodinu napršelo i přes 30 milimetrů vody. Hasiči po celém Česku vyjeli k téměř 320 zásahům. Nejčastěji zasahovali u popadaných stromů, někde byly zaplavené také silnice a železnice. V Čížové na Písecku spadl strom na auto a usmrtil dva lidi.

Tragickou nehodu, při níž v Čížově na Písecku spadl strom na auto, nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech, uvedli policisté.

„Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávaly před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom,“ uvedli na Twitteru policisté.

„Nedaleko obce Čížová spadlo několik stromů, jeden z nich na osobní automobil značky Fiat. Ve vozidle zemřeli dva lidé a dvě nezletilé osoby byly převezeny se zraněním do nemocnice,“ potvrdila policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se ze čtvrtku na pátek prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči pracovali po celém kraji a odstraňovali následky bouře. „Jde o popadané stromy, zaplavené sklepy, laguny, ucpané propustky, vodu valící se z polí a tak dále,“ shrnul krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Hasiči zatím zasahovali u 90 případů.

Potíže i na železnici

„Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouřek přerušený provoz na dvou železničních tratích,“ informovala Nela Friebová ze Správy železnic. Na úseku mezi Klatovy a Švihovem byl provoz s omezením rychlosti obnoven.

Provoz byl zastavený ještě mezi Starým Plzencem a Blovicemi na jižním Plzeňsku kvůli popadaným stromům v kolejišti. „Mezi Klatovy a Švihovem byla po bouřce zaplavená trať,“ řekla. Obě události se staly kolem 18:00.

Na Královéhradecku museli kvůli bouřkám evakuovat dva dětské tábory. „Evakuujeme také dva dětské tábory - u Liberka na Rychnovsku a Vernéřovic na Náchodsku. Děti jsou v pořádku, nemáme hlášené žádné zranění,“ uvedli na Twitteru krajští hasiči. 

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se večer navíc ocitlo asi 40 000 domácností bez elektřiny. „Číslo domácností bez dodávek energie stále kolísá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují i nyní, kdy bouřky stále trvají. V terénu máme maximální počty pracovníků,“ uvedla kolem 22:30 mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Mezi 17:00 a 18:00 zaznamenaly největší srážky v Plzeňském kraji také stanice Českého hydrometeorologického ústavu. Během hodiny spadlo nejvíc srážek v Nezvěsticích jižně od Plzně, kde napršelo 21,4 milimetru vody za hodinu, v Klatovech spadlo 20,8 milimetru a v Chudenicích na Klatovsku 16,7 milimetru srážek za hodinu.

Krátká a intenzivní bouřka se po 18. hodině prohnala také Českými Budějovicemi. Nechala za sebou hned několik popadaných stromů. Ty se lámaly například u cyklostezky kolem Vltavy, kde je vítr vyrval ze země i s kořeny, nebo na Branišovské ulici. Jeden se zlomil nad osobním automobilem u sídliště Máj.

Od 17:30 měli jihočeští hasiči kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. „Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

„Podle předběžných odhadů dosáhl vítr na jihu Čech rychlosti do 30 metrů za sekundu,“ informovala Eva Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu. To potvrzuje předpovědi o rychlosti větru až 100 kilometrů za hodinu.

Bouřky zasáhly i Prahu

V Praze zatím hasiči preventivně monitorují Rokytku a Hostivařskou přehradu. Vyjeli celkem k 45 případům, většinou k zatopeným sklepům a komunikacím. Například v ulici Mokřanská uvízlo auto v laguně na komunikaci. „Bouřka nejvíce zaměstnala hasiče na jihozápadě, posléze na severovýchodě Prahy,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Středočeští hasiči zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram, tam museli odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště.

ČHMÚ v 18:52 informoval, že přes severní část Vysočiny postupuje k severovýchodu extrémně silná bouřka doprovázená kroupami kolem 5 cm, přívalovými srážkami a nárazy větru.

Právě na Vysočině místy napršelo za hodinu přes 30 litrů vody na metr čtvereční metr. Nejvydatnější byl déšť na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku. Hasiči zaznamenali v souvislosti s počasím 57 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům.

Platí také povodňová pohotovost, konkrétně 2. stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Extrémně silné bouřky hrozí v pásu území od jižních Čech přes Vysočinu až po východní Čechy. Pro Pardubický kraj, Vysočinu a část Jihočeského, Středočeského a Královéhradeckého kraje je v platnosti výstraha 3. stupně.

Ve zbytku země hrozí velmi silné bouřky s výjimkou Karlovarského a Ústeckého kraje, kde mají být bouřky a s nimi spojené nebezpečné jevy o něco slabší.

Nadále hrozí nebezpečí

Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Podle meteorologů lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice nebo problémy v dopravě. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ stojí ve výstraze. Lidé by měli také zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Doporučuje se také nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně.

Během noci by měla bouřková činnost slábnout, na Moravě a ve Slezsku se silné bouřky mohou výjimečně vyskytnout ještě v pátek odpoledne a večer. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...