Bolek Polívka

Bolek Polívka | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Bolek Polívka prohrál spor o Valašské království

  • 98
Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Bolka Polívky. Herec tvrdil, že si tým kolem podnikatele Tomáše Harabiše přivlastnil značku Valašské království. Argumentoval tím, že byl už před lety v televizní Manéži korunován králem. Soud ale žádné porušení autorských práv a nekalou soutěž nenašel.

Obě strany tvrdily, že na nich ta druhá parazituje. Soud ale připomněl, že nemůže jít o nekalou soutěž, protože Polívka nejprve s Harabišem spolupracoval.

Herec dal například písemný souhlas, aby na takzvaných valašských pasech byl jeho podpis. Teprve později mezi ním a Harabišem došlo k roztržce. - více zde

Podle verdiktu nedošlo k porušení autorských práv. To by soud vzal v úvahu pouze v případě, kdyby někdo kopíroval scénu korunovace z Manéže Bolka Polívky, ale k tomu nedošlo.

"Popularita Boleslava Polívky projektu Valašského království jistě pomohla," připustila soudkyně. Na projektu propagujícím Beskydy ale podle ní pracoval hlavně Harabiš a jeho tým.

Polívka nejenže nezískal výhradní právo na značku Valašské království, ale musí také protistraně zaplatit soudní výdaje.

Rozsudek je zatím nepravomocný. Hercův advokát po líčení uvedl, že s verdiktem nesouhlasí a po dohodě s klientem se pravděpodobně odvolá.

. Bitva o království

1997 - Bolek Polívka na přání Tomáše Harabiše podepisuje pasy Valašského království jako valašský král.

2000 - Polívka je na akci Vsetínské záření korunován valašským králem.

2001 - Harabiš tvrdí, že Polívka jedná jako valašský král bez vědomí společnosti Valašské království, zakládá například konzuláty.

2001 - Společnost Valašské království vyhlašuje rebelii, ve Štramberku oznamuje, že Polívka byl sesazen a již není valašským králem.

2001 - Harabiš oznamuje, že Polívku na trůnu střídá Jarmila 1. Šuláková.

2002 - Právníci Bolka Polívky podávají žalobu, která má dosáhnout toho, aby Tomáš Harabiš nemohl používat ochrannou známku na Valašské království.

2006 - Soud po několika odkladech zahajuje po čtyřech letech první stání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video